Читај ми!

Kuhinjski kalfa: „Đački zalogaj“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Đački zalogaj“. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola.

U Jutarnjem programu RTS-a nastavlja se druga sezona „Kuhinjskog kalfe“. Svakog utorka u 8.30 časova nova lica, novi recepti i jedna nova škola.

Novu sezonu prolećnih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova. Mladi kulinari Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine pokazali su kako se sprema „Đački zalogaj“.

Đački zalogaj

Pileći file posoliti i pobiberiti. Na file staviti list zelja, spanaća ili blitve. Staviti kačkavalj, preko kačkavalja crvenu papriku baburu. Urolati file i kratko ga propržiti u foliji, izvaditi iz folije i propržiti bez folije 2-3 minuta.

Garnitura

U zagrejan tiganj staviti puter. Kada se rastopi, dodati papriku i kratko propržiti. Dodati šampinjone, pirinač, paradajz pire i čeri paradajz. Kratko propržiti i posoliti. Termička obrada garniture 3-4 minuta. Zelen se koristi za dekoraciju pre serviranja.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара