Читај ми!

Obezbeđuje dobar ukus jela, ali i zdravlje

Crni biber s razlogom ima veliku primenu u kulinarstvu i narodnoj medicini. Poznat je kao lek protiv mnogih tegoba i zdravstvenih problema, ali je, ipak, zbog arome toliko često u jelima i zvezda među začinima.

Biber (Piper nigrum) je začin koji se, uz so, najčešće koristi za supe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća, zimnicu. Jedino su poslastice „osigurane“ da će se ovaj začin retko koristiti prilikom njihovog spremanja.

Ljutina bibera potiče od piperina, kojeg u zrnu ima između 4,6 i 9,7 odsto, dok je kod belog bibera taj procenat nešto veći. Aroma potiče od rutondona, koji može da se nađe i u drugim začinima: majoranu, origanu, ruzmarinu, bosiljku.

Postoji nekoliko varijanti bibera: beli, crni, zeleni, crveni. Beli ima nešto blažu aromu od crnog bibera, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera - sve je to isti Piper nigrum - ili oljušten (beli) ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.

Baš kao što je to slučaj sa drugim začinima, i biber ima veliku primenu u kulinarstvu i u tradicionalnoj, narodnoj medicini. Za crni biber se kaže da je delotvoran protiv zatvora, dijareje, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i varenjem, ujeda insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema sa jetrom i plućima.

Savremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indicije da biber ima izvesnih lekovitih svojstva, zbog čega se nalazi u nekim preparatima.

Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina Be, beta karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin podstiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u telu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu.

Zbog iritirajućeg dejstva na creva, ne bi trebalo da ga koriste oni koji su imali operacije na organima za varenje i osobe sa čirom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво