Kuhinjski kalfa: „Đačka čarolija“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Đačka čarolija“. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola.

U Jutarnjem programu RTS-a nastavlja se druga sezona „Kuhinjskog kalfe“. Svakog utorka u 8.30 časova nova lica, novi recepti i jedna nova škola.

Novu sezonu prolećnih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova. Mladi kulinari Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje pokazali su kako se sprema Đačka čarolija“.

Đačka čarolija

Pomešati belo i integralno brašno, pa dodati so, maslinovo ulje i vodu. Od te mase napraviti mekano i glatko testo. Testo treba da odstoji 15 minuta. Pileće meso iseći na žilijen (kao palidrvce šibice), povrće na kolutove debljine 0,5 centimetara i termički obraditi pečenjem/grilovanjem na roštilju.

Sos se priprema tako, što se u maslinovom ulju proprži crni luk, zatim dodaju sitno iseckane pečurke i na kraju koziji sir. Sve se prelije neutralnom pavlakom, začini i kratko proprži. Sada imamo tortilju fil i sos. Najpre se tortilja premaže sosom, pa se doda fil i tortilja uroluje. Može da se servira u tanjiru ili kao užina.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.

broj komentara 0 pošalji komentar