Kuhinjski kalfa na RTS-u

Svakog utorka proveravaćemo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Prvi recept je za Vrnjački file. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!

Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaće svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što će moći da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.

Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se prvi javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje.

File na vrnjački način

Sa svinjskog filea odstraniti opne i žilice i blago ga izlupati. Svinjsku pečenicu iseći na kockice. Blitvu blanširati, peršun fritirati.

Na svinjski file staviti kajmak, pečenicu, sitno seckani peršun, začiniti i urolovati.

Na svinjsku maramicu položiti listove blitve. Staviti svinjski file. Urolovati i kratko pržiti na umereno zagrejanoj masnoći.

Meso iseći poprečno u odnosu na mišićna vlakna (3 parčeta za porciju).

Prilog: U odgovarajuću posudu stavimo vodu, puter i so. Kada sadržaj proključa, dodajemo palentu uz neprekidno mešanje.

Sadržaj prohladimo, pa stavljamo pečenicu i začine. Od pripremljene mase formiramo kruškice. Paniramo ih na bečki način i pohujemo.

Serviranje: Na jedan deo ovala staviti isečeno meso, na slobodni deo ovala staviti prilog i dekorisati.

Kalorijska vrednost jela je 1066,1 kalorija, a cena 260 dinara. 

Kuhinjski kalfa 

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, Kuhinjski kalfa, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, one koji odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.

Sve prikazane recepte, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe.

Od broja „lajkova“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 06. okt 2015, 10:02)
anonymousJano Sič [neregistrovani]

Pitanje za prijavu

Da li se priprema sledeći krug takmičenja ? Ako se priprema, kada i gde da se prijavimo?

(sreda, 16. okt 2013, 12:45)
neko [neregistrovani]

nerkezacorovic@otmail.com

Najbolji recept i najbolja skola. Novi pazar

(četvrtak, 03. okt 2013, 15:23)
bivsi ucenik [neregistrovani]

Sve pohvale

Veliki pozdrav za ucenike UTS iz Vrnjacke Banje !

Najbolji su!

(sreda, 02. okt 2013, 20:38)
Nemanja [neregistrovani]

Kulinarski kalfa

Jelo prelepo izgleda , a siguran sam da je i ukusno.

Sve najlepse za Vrnjacku Banju !

(utorak, 01. okt 2013, 13:54)
JJ [neregistrovani]

Fantastıcna stvar

Jedva cekam da sve krene. Zaısta odlıcna ıdeja!

(utorak, 01. okt 2013, 12:20)
bivsi ucenik [neregistrovani]

molba

Inicijativa je odlicna ! ukljucite u ovaj projekat i trgovinsko ugostiteljsku skolu "Toza Dragovic" u Kragujevcu. hvala