Читај ми!

Otkriven virus koji ubija ćelije raka

Do revolucionarnog otkrića koje u potpunosti može da promeni pristup lečenju malignih bolesti došao je tim naučnika na čelu sa profesorom Hrvojem Mazijem sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Oni su izolovali virus "ZG1999HDS – ZG", koji u kratkom vremenskom periodu razara maligne ćelije.

Profesor Hrvoje Mazija sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, izolovao je virus "ZG1999HDS - ZG" iz pluća uginulih pilića 1999. godine i nakon trinaestogodišnjeg istraživanja ustanovio da ovaj virus u kratkom vremenskom periodu razara maligne ćelije.

„Reč je o virusu koji vrlo snažno razara maligne ćelije i najverovatnije će uskoro biti proizvedena vakcina protiv raznih oblika maligniteta", rekao je Mazija, a prenosi hrvatski portal 24 sata.

Profesoru Maziji su se u radu pridružili doktor Siniša Ivanković sa Instituta „Ruđer Bošković", primarijus doktor Dinko Čović i profesor doktor Mladen Merčep, stručnjak za tumore, koji trenutno radi u Švajcarskoj.

Opsežnim istraživanjem ova grupa naučnika došla je do revolucionarnog otkrića, koje u potpunosti može da promeni pristup lečenju malignih bolesti. U ovom trenutku, kažu, potrebno im je samo dve nedelje da razviju vakcinu protiv maligniteta.

Inače virus "ZG1999HDS - ZG" napada živinu i pernatu divljač. Prelazi i na čoveka, ali jedina posledica u tom slučaju može da bude blaga prehlada, dok je za životinje smrtonosan.

Naučnici su istraživanja vršili na miševima, koji su imali tumore debelog creva i drugih delova i bili su više nego iznenađeni rezultatima – virus je za samo 72 sata uništio sve maligne ćelije!

Stručnjaci su nakon toga počeli da prilagođavaju virus, pojačavajući mu sklonost da napada određeno tkivo.

Zbog toga je moguće razviti vakcinu protiv raznih oblika maligniteta. Virus deluje na sve vrste tumora. Na ovaj način je najbezbednije lečiti melanome i tumore na osetljivim delovima tela, kao što su glava i vrat.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво