Читај ми!

Crni luk, superhrana

Zaboravite na neprijatne mirise i navalite na crni luk, poručuju stručnjaci jer je reč o namirnici koja organizam štiti od mnogih bolesti. Takođe, kada se opečete, imate problem sa insektima ili bolovima u grlu, zgrabite prvu glavicu, bila ona crvena ili bela.

Bogat antioksidansima, odličan borac u prevenciji prehlade, dijabetesa, pa i raka, običan crni luk je prava superhrana!

Međutim, to nije sve što ovo povrće može da pruži onima kojima je redovno na trpezi, tvrde stručnjaci.

Iste osobine koje ga čine nezamenljivom namirncom u ljudskoj ishrani zaslužne su što se luk može koristiti u brojnim situacijama.

Iako bi se mnogi namrštili na samu pomisao da mirišu na crni luk, nekada jedino rešenje za posledice najezde insekata na terasi ili u spavaćoj sobi može biti da se namažete aromatičnim sokom ovog povrća. Komarcima, paucima i bubicama luk, takođe, ne miriše najprijatnije, pa će pobeći glavom bez obzira.

Ako ste zakasnili i insekti su vam ostavili crvene pečate po koži koji peku i svrbe, požurite u kuhinju, rasecite glavicu i protrljajte svaki ujed. Olakšanje će brzo doći jer će sok bogat eteričnim uljima umiriti upaljenu kožu.

Isto važi i kada se opečete.

Čaj od ljuske crnog luka magični je napitak kada je reč o bolnom grlu. Od braonkastih omotača jedne glavice mogu se napraviti dve šolje tečnosti prijatnog ukusa.

Prema rečima nutricionista, kada je reč o uticaju na zdravlje, mala je razlika između crvenih i belih glavica i zato što češće salatu začinite obilno sitno seckanim crnim lukom.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво