Zujanje u ušima nije bezazleno

Neprijatan zvuk u glavi, u jednom ili oba uha često je simptom raznih oboljenja - hipertenzije, problema sa kičmom, ali i bolesti samog uha. Međutim, mnogi ljudi se sažive sa tim problemom i ne idu kod lekara. Pravovremena dijagnoza i početak terapije u 60 odsto slučajeva mogu otkloniti ovu neprijatnost.

Zujanje u ušima predstavlja simptom tokom kojeg dominantan osećaj zvuka zbog stalnog prisustva smanjuje kvalitet života.

Poslednjih godina savremeni način života i okruženje u kojem živimo, doveli su do sve većeg porasta tog oboljenja.

Povremeno se sreće kod petine stanovnitšva, s tim što je kod starijih osoba češće.

„Prva dijagnostička metoda koja se radi kod nas je klinički pregled sa automikroskopijom, audiometrija, tiponometrija, snimanje slušnog živca, snimanje magnentnom rezonancom", naveo je doktor Nenad Arsović iz Kliničkog centra Srbije.

Zujanje može biti objektivno koje mogu da čuju lekari primenom određenih metoda i subjektivno koje je povezano sa oštećenjem sluha. Iako je to danas problem kod velikog broja pacijenata, mnogi se ne javljaju lekaru, sažive se sa tim. Zato je važno obratiti se stručnjaku na vreme.

„Ukoliko nađemo objektivan uzrok zujanja, mi onda možemo pomoći pacijentu, bilo lekovima, bilo operacijom i u 60 odsto slučajeva dolazi do gubitka zujanja", objasnio je doktor Arsović.

Studentkinja farmacije Marija Miljević dugo je imala velike tegobe i obratila se za pomoć lekarima. Kako sama kaže, prvih šest meseci patila je zbog neprijatnog zujanja, da bi posle tog vremena primetila da joj je sluh oslabio.

Zujanje može biti i genetsko i stečeno. Budući da potpunog terapijskog rešenja nema, trebalo bi obratiti pažnju na preventivu i izbegavati sve bučne situacije ili praskom izazvanu buku koji mogu izazvati oštećenje sluha.

broj komentara 52 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. feb 2016, 22:45)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

Da li ti je proslo zujanje i ako jeste nakon koliko vremena?

(sreda, 27. jan 2016, 07:27)
anonymous [neregistrovani]

carapa.

GDe belu carapu staviti

(sreda, 25. nov 2015, 16:35)
bob [neregistrovani]

meni zuji vec 7god

24h bez prestanka ali ne mogu da sevsetim kada je tacno pocelo. Zaspim brzo nemam problem ali zujanje ne cujem samo dok spavam ili nesto radim valjda ne razmisljam o tome navikao sam se ali sve bi dao fa ga nema.Nisam isao kod dr.ali imam u planu.

(sreda, 18. nov 2015, 20:07)
anonymous [neregistrovani]

Prosla isto

probaj ugrijat morsku sol u tavi 5minuta i stavit u bijelu carapu pomaze ali malo cesce mora se primjenjivat

(ponedeljak, 16. nov 2015, 17:26)
Mile [neregistrovani]

zujanje....

ako na bilo koji nacin mozete da mi pomognete, moj email je teferickashljiva@hotmail.com

(ponedeljak, 16. nov 2015, 17:24)
Mile [neregistrovani]

zujanje u levom uvetu i problem sa spavanjem...

Interesuje me sta ste preduzeli po pitanju zujanja? Konkretno, imam isti problem, lose snove a samim tim i lose spavanje. Bio sam kod lekara i lekar misli da postajem hipohondar.... Ne znam sta da radim.

(petak, 30. okt 2015, 01:11)
tanja [neregistrovani]

zujanje2

Prosle godine se pojavio neprijatan sum u levom uvetu.Ovog momenta osecam ga u celoj glavi.Da napomenem i to da imam 42 god.i da sam u fazi klimaksa..Lekaru se jos nisam obratila.Zivim u Grckoj.Potrebna svaka vrsta saveta i pomoci.Unapred zahvalna

(četvrtak, 11. jun 2015, 05:05)
niko nikic [neregistrovani]

konacan lijek

"konacan lijek " krije se pod zemljom cak sam to i doktoru rekao a njemu je to smjesno

(utorak, 17. mar 2015, 10:48)
hari [neregistrovani]

sustanje u lijevom uhu

Moze te li mi odgovoriti moze li sustanje u uhu biti na psihickoj bazi,meni susti tri mjeseca neprestano popio sam betaserc kutiju smanilo mi je sustanje ali nije prestalo nalizu su uredni krvi dobra cirkulacija imam problema sa spavanjem radi sutanje molim odgovor.Unaprijed zahvalan
hari

(ponedeljak, 16. mar 2015, 13:42)
SINISAT [neregistrovani]

Isti problem zujanje

Postovanje Marija posto vidim da imamo isti problem, a ovo jepisano ranije, molio bih te za savet sta si ti sa tvojim zujanjem uradila i kako si sada