petak, 19. dec 2014. | Изаберите писмо: Ћирилица 

Насловна > Magazin > Zdravlje > Lekovita moć pečuraka

subota, 14. apr 2012, 16:30 -> 19:01

Lekovita moć pečuraka

Poznato je da su pečurke od uvek imale zanimljivo mesto u ljudskoj psihi. Povezivane su sa magijom, duhovnim moćima i mističnim otkrićima, ali najnovija istraživanja pokazuju da mogu da budu jako korisne kod lečenja visokog holesterola, kancera, raznih virusnih infekcija, uključujući i HIV.

Sitake-1.jpg
Šitake pečurke

Naučnici su posvetili veliku pažnju istraživanju pečuraka i procenjeno je da mogu da budu vrlo korisne kao prevencija i terapija za neke zdravstvene probleme, uključujući poremećaje imuniteta, virusne infekcije, visok holesterol, bolesti jetre, kancera i druga oboljenja.

Ustanovljeno je da tri vrste pečuraka imaju važnu ulogu u medicini.

Šitake pečurke (Lentinus edodes) sa medicinske tačke gledišta, pomažu kod mnogih uobičajenih zdravstvenih problema. Sadrže polisaharid lentinan i beta 1.3. glukan - koji su vrlo moći u borbi protiv raznih virusa i tumora.

Zbog prisustva polisaharida delotvorne su i u lečenju gripa. Neka istraživanja pokazala su da one štite i od oštećenja koja uzrokuju radijacija i hemoterapija. Šitake pečurke su dobre i za srce, jer smanjujy holesterol.

Veliki značaj u medicini ima Hrastova sjajnica (Reishi, Ganoderma lucidum), koja je jedna od najcenjenijih biljaka u tradicionalnoj kineskoj medicini i za nju se ne smatra samo da produžava život, već i da čoveku daruje svetlost, mudrost i da dovodi do prosvetljenja.

Hrastova-sjajnica-2.jpg
Hrastova sjajnica (Reishi, Ganoderma lucidum)

Što se tiče njenog medicinskog uticaja, studije širom sveta pokazale su da je ova gljiva vrlo efikasna u borbi protiv tumora (zbog prisustva polisaharida beta 1.3). Takođe jača imuni sistem i ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, a pokazala se uspešnom i u lečenju hepatitisa.

Hrastova-s.jpg

Hrastova sjajnica štiti jetru od toksina, a efikasna je i u borbi protiv hroničnog bronhitisa. Vredan je izvor adenozina, koji štiti srce.

Maitake.jpg
Maitake (Grifola frondosa)

Maitake (Grifola frondosa) je vrsta pečurke koja može imati veliki značaj u borbi protiv HIV-a. Na Internacionalnoj konferenciji o sidi u Amsterdamu, rečeno je da Maitake štiti od dobijanja HIV-a.

Iako ne ubija virus, igra važnu ulogu u terapiji obolelih. Neka japanska istraživanja pokazuju da je ova gljiva čak uspešnija u jačanju imunog sistema od prethodno navedenih vrsta pečurki.

Maitake, takođe, sadrži široku lepezu vrednih sterola, glikozida, amino kiselina, enzima, polisaharida, vitamina, minerala i ostalih lekovitih jedinjenja.

Stručnjaci preporučuju da je najbolje konzumirati ove gljive kroz ishranu, ali je vrlo teško naći ih u prodaji u svežem ili osušenom stanju.

Maitake-2.jpg
1
коментари број коментара 7 | cwпошаљи коментар
(sreda, 18. apr 2012, 21:25)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Канцер

Зар се то не каже Рак или можда грешим. Ако људи шта вам је више говорите српски ускоро се нећемо у рођеној држави разумети

1
(nedelja, 15. apr 2012, 18:02)
Искуство! [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Опрез,

ако вам ташта понуди гљиве,печурке...

1
(subota, 14. apr 2012, 22:04)
a man with no names [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Cordyceps sinensis

Važne jesu ali se mogu da zanemare u porećenju sa kordicepsom. Cordyceps sinensis. Na prvom je mestu pa posle desetak paznih polja dolaye i maitake i reiši i šitaka i ostale. Kordiceps, to je moj favorit. Govorite o njemu u nekoj od narednih emisija. I o gođiju i jaogulanu, a to su lekovite biljke.

1
(subota, 14. apr 2012, 21:41)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Da nisu opet amerikanci...

nesto novo otkrili. Od cega onda oboljevaju oni koji uredno trose ove pecurke. Da je to bas tako,onda niko vise ne bi oboljevao i umirao. Mislim da manje treba slusati njihove savete koji su danas jedni a sutra drugi. Danas gledaju samo da se otarase viska covecanstva na bilo koji nacin.Tesko onome ko ih bude slusao.

1
(subota, 14. apr 2012, 21:34)
Mirjana [нерегистровани]
oпошаљи одговор

!!!

Sve navedene vrste su GLJIVE sa plodonosnim telom u obliku pecurke!

1
(subota, 14. apr 2012, 21:15)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

super tekst

samo molim citaoce da se ne zavaravaju da samo treba da jedu gljive i da ce sve da im bude u redu...
pohvalno je da se radi na povecanju nivoa kulture u ishrani...pored pecuraka - med i pcelinji proizvodi bi trebalo takodje da budu sto vise promovisani ...

1
(subota, 14. apr 2012, 20:23)
неко [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Аѕија

Како то да су само азијске печурке лековите?
Ово-таке, оно-таке...
Ваљда остале није нико ни испитивао.

1
1
najzanimljivije najcitanije