Opasne tajne mlevenog mesa

Dok milioni ljudi širom sveta uživaju u hamburgeru, samo mali broj zna da je takvo meso prošlo kroz dug proces obrade u kojem su aditivi neibežni. "Pink slime" je jedan od „omiljenih“ mesarskih dodataka koji uvećavaju profit, a narušavaju zdravlje.

Ukusna i na prvi pogled lepa hrana dostupna je svuda, ali malo ko poznaje načine na koje se ona proizvodi. Neretko su mnogi u zabludi da kupuju sveže i zdravo meso, ne znajući da je put od klanice do prodavnice dug, a da su dodaci poput "pink slime"-a neizbežni.

Prema podacima do kojih su došli Ej-Bi-Si i Džejmi Oliver, "pink slime" je dodatak u 70 odsto mlevenog mesa koje se prodaje u američkim samoposlugama ili se koristi u restoranima brze hrane. Industrijsko ime mu je „fino teksturisana goveđa krtina", a skraćenica LFTB.

"Pink slime" se pravi od onoga što od govečeta preostane kada se u klanici od njega odvoje meso, koža, kosti i iznutrice. Reč je uglavnom o vezivnom tkivu, sa salom i tragovima mesa, dakle o otpacima koji su se nekad ili bacali ili koristili za pravljenje hrane za kućne ljubimce, pse i mačke.

Međutim, danas kada hrana postaje sve skuplja, smišljen je proces da se i takvi otpaci iskoriste.

Prvo se zagreva u specijalnim mašinama da bi se odvojile masnoće, a onda se tretira amonijakom (istim onim koji je i sastojak kućne hemije) da bi se ubile bakterije: salmonela i ešerihija koli.

Konačni proizvod je jedna ružičasta masa u obliku štapića koja se zamrzava i šalje pakerima mesa da je pomešaju za mlevenom govedinom.

Od jednog govečeta se tako dobije i do šest kilograma „ružičastog šlajma", što je, naravno, povećavalo profit klaničara.

Taj aditiv se inače proizvodi u pet fabrika koje zapošljavaju čak 5.000 radnika.

U samoposlugama se doduše vidi da je mlevena govedina nekako previše fina, ali trgovci to uvek pripisuju usavršenoj tehnologiji obrade.

Ova podvala je, naročito posle njenog iznošenja u emisiji Ej-Bi-Sija početkom marta, izazvala veliku uzbunu među potrošačima, čiji je dosadašnji učinak prilično impresivan.

Tri od pet fabrika „roze šlajma" su zatvorene, veliki lanci samoposluga jedan po jedan najavljuju prestanak prodaje takvog mlevenog mesa, a nadležni su, posle onlajn peticije koja je sakupila 250.000 potpisa, najavili da će prestati da se koristi i u školskim kantinama.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. apr 2012, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

BE VEGAN!BE VEGAN!BE VEGAN!

Koliko se sećam ne prođoše dobro ni oni vegani u Sloveniji što su svoju bebu hranili "zdravo"?

(ponedeljak, 09. apr 2012, 11:23) - Branislav [neregistrovani]

Pljeskavica

Da li neko kod nas kontroliše mleveno meso?Pljeskavičarnice na svakom ćošku,pljaskavice cvrče na roštilju a unutra...bolje da ne pišem.
Pokušajte da vašem rasnom kućnom ljubimcu ponudite takvu pljeskavicu.

(ponedeljak, 09. apr 2012, 11:17) - Bolje glodji koske! [neregistrovani]

Mnoge prodavnice imaju...

ponedeljkom mleveno meso u ponudi!Providno...

(nedelja, 08. apr 2012, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

food inc

zaista,pogledajte americki dokumentarni film food inc i bice vam sve jasnije

(nedelja, 08. apr 2012, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

1

oni ce od mesa a ti ces umreti od ovceg sira...
BE VEGAN!BE VEGAN!BE VEGAN!

(nedelja, 08. apr 2012, 20:52) - Dejan [neregistrovani]

Nekad i sad

Nekad se životinje klali i koristio se i poslednji gram tog bića.
Sad se polovina baca jer nisu šnicle, stekovi ili ne odgovaraju nekim proizvodima...

(nedelja, 08. apr 2012, 17:45) - Патриот [neregistrovani]

Штетне материје на све стране

У месу антибиотици, хормони раста, разни адитиви, разни отпаци, усмрдело месо се третира зачинима да се не осећа смрад. Све се пакује углавном у пластичну амбалажу. А многи незнају да је пластика сама по себи крта и тиме лако ломљива, због тога се пластици додају ткз. омекшивачи који временом испаравају из пластике тако да она поново постаје крта и лако ломљива. Као нежељени ефекат при том се испољава штетно деловање ових омекшивача који су не ретко и осумњичени да су изазивачи рака, али у сваком случају углавном штетни поготову код нас где се много не обраћа пажња која се врста пластике користи за прехрамбене артикле или напитке. Не обраћајући пажњу на врсту пластике се опасност по здравље још и умножавва. Не ретко сам видео код наших људи да користе пластичне посуде како оне за једнократну употребу тако и оне од мање опасних материја за паковање хране или пића. Тако се народ намерно или ненамерно из знања или из незнања скоро свакодневно трује, па ко воли нек изволи. Поред оваквих тровача који додају све и свашта у храну и пиће ради непоштене зараде није никакво чудо да народ беспотребно оболева и умире.

(nedelja, 08. apr 2012, 17:06) - gliša [neregistrovani]

@NEKAD I SAD

Vratićemo se mi takvoj zdravoj hrani. Vrtaćaju se i Ameri, ali nama je lakše jer smo mala država, a poljoprivreda i stočarstvo su naše blago koje treba sačuvati i negovati.

(nedelja, 08. apr 2012, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Food inc

pogledajte film prestacete da jedete u Mac-u

(nedelja, 08. apr 2012, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

EU zahteva mnogo toga, a narocito validne inspekcije

Kada inspekciju krenu da rade kako treba, ne mislim samo na mesnice koje su trovacnice naroda, nego i na lokale u kojima stalno stradaju mladi, pa do kockarnica u kojima gazde steluju da uzimaju ogroman procenat od igraca,onda ce mo znati da smo u EU.
Do tada, sve po starom.