Читај ми!

Fluora ni previše ni premalo

Uprkos brojnim potvrdama korisnog dejstva na zdravlje zuba, francuski stručnjaci upozoravaju da bi deci fluora trebalo davati obazrivo. Dečje paste za zube ne smeju imati više od propisane količine fluora, a tablete sa tim elementom zdravstveni savet Francuske smatra nekorisnim.

Fluor je koristan za pravilan rast zuba kod dece, ali samo u ograničenim količinima, upozorili su francuski zubari, pedijatri i toksikolzi.

Vrhovni savet zdravlja Francuske zatražio je od grupe eksperata koji se bave zdravstvenom zaštitom dece, od zubara do pedijatara, da se ozbiljno pozabave dečjim zubnim pastama koje se tenutno prodaju na teritoriji te države.

Samo ograničena količine koncentracije fluora u dečjim pastama za zube su korisne i zato se ona mora ograničiti na 1.450 ppm, saopštio je zdravstveni savet Francuske.

Dečje paste koje sadrže veću količinu fluora od propisane moraju biti povučene iz redovne prodaje i omogućiti njihovu prodaju samo u apotekama i to samo na recept.

Ovaj savet je zatražio da na svim dečjim pastama ubuće bude jasno odštampan natpis o količini fluora.

Francuski stručnjaci naglašavaju da su tablete fluora nekorisne za zdravu decu i da tečnosti za ispiranja usta, gelovi i sredstva za izbeljivanje mogu da se primenjuju tek nakon što porastu svi trajni zubi i u slučajevima zubne patologije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи