Читај ми!

Trg pesniku

Jedno od najvećih imena jugoslovenske rok scene ostaće zapisano u istoriji Beograda i kao naziv platoa u centru srpske prestonice. Prostor ispred Doma omladine zvaće se Trg Milana Mladenovića.

Posle dve ulice, jedne u Zemun Polju i jedne u Podgorici, ime Milana Mladenovića nosiće i plato ispred Doma omladine u Dečanskoj ulici u centru Beograda.

Pevač i gitarista beogradske rok grupe „Ekatarina velika" umro je 1994. u 37. godini, ali je ostavio dubok trag na jugoslovenskoj rok sceni.

Sa tom grupom Mladenović je snimio sedam albuma, a njihove pesme Ljubav, Samo par godina za nas, Krug, Kao da je bilo nekad, Ti si sav moj bol i druge svrstane su u antologiju rok muzike.

Ne samo izuzetan izvođač, već i darovit tekstopisac i kompozitor, Mladenović je godinama zadavao muke kolegama koje su pokušavale da drže korak sa zvukom „Ekatarine Velike". 

Tokom rada sa matičnom grupom, Mladenović sarađuje kao producent i na albumima drugih bendova.

Sa ostalim članovima grupe oprobao se kao glumac u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta. U ostvarenju Darka Bajića Crna Marija igra glavnu ulogu, a numeru Bus Station napisao je specijalno za potrebe filma. 

Krajem osamdesetih ušao je i u svet pozorišta. Pisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu na kojoj su radili i Vlatko Stefanovski, Đorđe Erić, Zoran Petrović i drugi.

Popularnost pesama grupe EKV i danas je veoma velika.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво