Deni Glover u sindikalnoj borbi

U znak podrške zaposlenima, Deni Glover posetio radnike fabrike „Hugo Bos" u Ohaju, koja se zatvara krajem aprila. Iz istog razloga, holivudski glumac je od nominovanih za Oskara početkom marta tražio da bojkotuju „Huga Bosa" i da na ceremoniji ne nose odela ovog proizvođača.

Glumac i aktivista Deni Glover posetio je radnike fabrike muških odela „Hugo Bos" u Ohaju, koja će, kako je najavljeno, sledećeg meseca biti zatvorena.

Holivudski glumac, zvezda serijala „Smrtonosno oružije", stigao je u utorak, na oduševljenje radnika, u fabriku u gradu Bruklinu (u blizini Klivlenda).

Posle sastanka za zaposlenima, Glover je održao konferenciju za novinare na kojoj je apelovao na menadžment nemačke modne kompanije, u nadi da će pod pritiskom javnosti promeniti odluku.

„Moji roditelji su bili su bili aktivni članovi sindikata, tako da sam ja za ove probleme već odavno zainteresovan", objasnio je Glover.

„Ovi radnici su se borili za svoje poslove i time su postali arhitekte sopstvene sudbine. Ja sam ovde jer su radnici ustali da bi zaštitili svoja prava i zatražili pravedno postupanje".

Ranije ovog meseca, Glover je iz istog razloga kontaktirao mnoge od glumaca koji su bili nominovani za Oskara i tražio od njih da na ceremoniji ne nose odela ovog proizvođača.

Krajem decembra prošle godine, kompanija „Hugo Bos" saopštila je da će zatvoriti dotičnu fabriku i da proizvodnju premešta u inostranstvo.

Kako je saopšteno, menadžment je tražio da se plate radnika smanje sa 13 na 9 dolara dnevno, a takođe su želeli i da drastično skrate radno vreme.

Usred pregovora, kako navodi sindikat Ujedinjeni radnici, kompanija je šokirala radnike, vođe sindikata i lokalne zvaničnike iznenadnom objavom da se razgovori prekidaju i da se po isteku ugovora sa radnicima, 27. aprila, fabrika trajno zatvara.

Nakon Gloverove konferencije za novinare oglasio se i direktor „Huga Bosa" Andreas Stokert: „Ovo je bila teška, ali neophodna odluka. Zabrinuti smo što su ignorišu naši napori da se pomogne ljudima koji su izgubili posao, kao i otpremnine koje smo pripremili. Do sada, za to je izdvojeno jedan i po milion dolara, a spremni smo da ovu velikodušnu ponudu i dodatno uvećamo".

Još ranije, predstavnici „Huga Bosa" saopštili su da neće menjati odluku i da je sindikat odbio ustupke, koji bi omogućile fabrici da se ravnopravno takmiči na globalnom tržištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара