Kenedijeva tajna ljubavna pisma na aukciji

Pisma, koja je Džon Ficdžerald Kenedi slao Šveđanki Gunili von Post dok je još bio senator, naći će se na aukciji. Početna cena pisama i telegrama budućeg predsednika SAD, čuvenog i po reputaciji ženskaroša, iznosiće 25.000 dolara.

Tajna ljubavna pisma koja je bivši američki predsednik Džon Fidžerald Kenedi pisao jednoj Šveđanki biće stavljena na aukciju.

Pisma su upućena Gunili von Post između 1954. i 1955. godine, kada je Kenedi još bio senator Masačusetsa.

Gunila von Post, koja danas ima 78 godina, otkrila je svoju avanturu sa najslavnijim članom klana Kenedi u knjizi "Love, Jack" 1997. godine, ali su jedanaest njegovih rukom napisanih pisama i tri telegrama do sada ostala njeno privatno vlasništvo.

Kada je budući američki predsednik upoznao Gunilu, na Azurnoj obali 1953. godine, bio je pred brakom za Žaklinom Buvije.

„Njegov osmeh je bio zarazan i odmah smo se dopali jedno drugom", prokomentarisla je Šveđanka njihov prvi susret.

Kenedi je tada imao 35 godina, a Gunila von Post 21.

Samo tri nedelje kasnije, Kenedi se oženio, ali je već posle šest meseci saznao Gunilinu adresu u Stokholmu i napisao joj: „Planirao sam da iznajmim jahtu i plovim Mediteranom dve nedelje, a da mi ti budeš posada".

Planovi za tajni sastanak propali su kada je Kenedi povredio leđa, ali se njegovo udvaranje nastavilo kada je posle dva meseca izašao iz bolnice.

„Tvoje prelepo i smireno lice skriva toplo srce", pisao je budući predsednik.

Godinu dana kasnije, a dve godine od njihovog prvog susreta, Kenedi i Von Post su se sastali u jednom zamku u Švedskoj: „Pozajmila sam ga na nedelju dana. To je bila prelepa sedmica koju mi niko ne može oduzeti."

Kenedi se posle toga vratio u SAD, a Šveđanka je nastavila život bez njega i kasnije se udala.

Pisma se neće prodavati posebno, već kao kolekcija.

Licitacija koju organizuje onlajn aukcijska kuća „Ledženderi okšens" iz Čikaga će početi cenom od 25.000 dolara, ali upućeni veruju da će dostići 100.000 dolara.

U poslednje vreme među kolekcionarima vlada veliko interesovanje za predmete koje je posedovao čuveni predsednik SAD, pa je tako (prema podacima lista "USA Today") kancelarijski sto na kojem je potpisan Sporazum o zabrani nuklearnih proba prodat za 1,4 miliona dolara, a Kenedijevi štapovi za golf za 772.000 dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи