Preminuo tvorac frizbija

Fred Morison, koji je pedesetih godina osmislio i napravio igračku „plutonov disk", danas poznatu kao frizbi, preminuo u 90. godini u američkoj državi Juta.

Tvorac frizbija, jedne od najpopularnijih igračaka na svetu, umro je u 90. godini u svojoj kući u Monrou u Juti, objavili su američki mediji.

Valter Frederik Morison pedesetih godina prošlog veka osmislio je i napravio prvi aerodinamični disk, a od tada je širom sveta prodato više od 200 miliona primeraka, a frizbi je postao omiljeni rekvizit za zabavu na američkim plažama i u studentskim kampovima.

Morison je ideju dobio pošto je sa budućom suprugom Lu često imao običaj da se na plažama Kalifornije dobacuje kalupom za kolače.

Prvobitno, Morison je igračku koju je nazvao „plutonov disk" prodavao po vašarima, a takvo ime joj je dao jer je tada vladalo veliko intersovanje za svemir i vanljemaljce.

Morison je 1957. godine prodao prava za proizvod kalifornijskoj kompaniji "Wham-O", koja ga je preimenovala u frizbi kada su predstavnici te firme saznali da ga deca tako zovu zato što su se istoimene pite prodavale u sličnim posudama.

Na sajtu firme "Wham-O" izdato je saopštenje u čast Morisona, koji je bio poznatiji po nadimku Fred: „Dok frizbiji lete vazduhom i donose osmeh na lica, Fredov duh nastavlja da živi."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара