Читај ми!

Forbs proglasio Mekenzi Skot, bivšu ženu Džefa Bezosa, za najmoćniju ženu na svetu

Forbs je objavio godišnju listu 100 najmoćnijih žena na svetu, a prvo mesto je pripalo Mekenzi Skot, bivšoj supruzi Džefa Bezosa. Ona je iza sebe ostavila potpredsednicu SAD, Kamalu Haris i Kristin Lagard, predsednicu Evropske centralne banke.

Tek treći put u poslednjih 18 godina na prvom mestu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena na svetu ne nalazi se nemačka kancelarka Angela Merkel. Ove godine, ta čast je pripala milijarderki i filatropu, Mekenzi Skot.

Ona je treća najbogatija žena na svetu, ali na prvom mestu je njen pristup bogatstvu i odlučnost da ga donira na način koji je smislen i revolucionarana, što je stavlja iznad konkurencije, navodi Forbs.

„Pokušavamo da poklonimo bogatstvo koje smo stekli zahvaljujući sistemu kome je potrebna promena“, rekla je Skot ovog leta.

Odmah iza nje, na drugom mestu nalazi se potpredsednica Sjedinjenih Država, Kamala Haris, koja se popela za jedno mesto na listi, zamenivši se sa Kristinom Lagard, predsednicom Evropske centralne banke koja je sada na trećem mestu.

U tekstu o najmoćnijoj ženi sveta, Forbesova kolumnistkinja Megi Mekgrat piše da je Skot posle razvoda od Bezosa dobila ogromna sredstva koja je velikom brzinom počela da deli u humanitarne svrhe.

„Do pre tri godine Mekenzi Skot je bila pisac, supruga i majka četvoro dece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a devedesetih je pomogla svom suprugu da pokrene 'Amazon'. Ostala je u senci – ali se onda razvela od Džefa Bezosa, dobila četvrtinu deonica u 'Amazonu' i gotovo odmah počela da planira kako će sve to da donira. 'Imam nesrazmernu količinu novca koju treba da doniram', napisala je u maju 2019. godine kada je potpisala brakorazvodnu parnicu i obećala da će polovinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe“, piše Mekgrat.

Ne samo što je počela da ispunjava svoju reč, već je to učinila rekordnom brzinom i sa potpunom kontrolom kuda ide njen novac.

Za nešto više od dve godine, Skot čije se bogatstvo procenjuje na 57 milijardi dolara, donirala je 8,6 milijardi za 780 organizacija koje promovišu pitanja kao što su ravnopravnost polova, rasnu jednakost i javno zdravstvo. Sve to je učinila iako nema registrovanu kancelariju niti ima stalno zaposleno osoblje koje o tome brine.

Umesto toga, sve radi sama sa svojim suprugom Denom, istraživačima i savetnicima neprofitne konsultantske kompanije Bridžspan (Bridgespan).

Poređenja radi, Fondacija „Gejts“, koja ima gotovo 1.800 zaposlenih, 2020. godine je zaradila 5,8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. A Skot je iste godina donirala nešto više od 5,8 milijardi dolara. Osim toga, ona se rukovodi filozofijom doniranja „bez ograničenja“, što znači da svaka organizacija može da koristi sredstva kako god smatra da je porikladno.

Na ovogodišnjoj Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena bilo je još promena. Čak je i kraljica Elizabeta pala za 24 mesta i nalazi se na 70. poziciji. Na ovoj listi koja se pravi već 18 godina, zastupljene su žene iz 30 zemalja koje rade u oblasti finansija, tehnologije, politike, filantropije, zabave i mnogih drugih oblasti, a ujedinjuje ih osećaj društvene odgovornosti.

Zato se na Forbsovoj listi ove godine našla i Frensis Haugen, bivša zaposlena u „Fejsbuku“, koja nije nameravala da objavi gomilu podataka o svom bivšem poslodavcu, ali je rekla da ne može da stoji po strani i posmatra kako je kompaniji profit iznad ljudi. Tu je i Tejlor Svift koja je deceniju kasnije ponovo objavila svoje prve albume kako bi zadržala autorska prava i na taj način i drugim umetnicima pokazala kako da zaštite svoj rad.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво