Preminuo Alber Uderzo, crtač Asteriksa i Obeliksa

Crtač i jedan od tvoraca „kočopernih“ galskih junaka Asteriksa i Obeliksa, Alber Uderzo, preminuo je u 93. godini.

„Alber Uderzo je preminuo u snu u svom domu u Neiju na Seni, nakon infarkta koji nije bio povezan sa koronavirusom“, rekao je njegov zet Bernar de Šoizi za medije.

Stripovi o avanturama galskih ratnika iz jedinog nepokorenog sela koje odoleva Rimskog carstvu prvi put su se pojavili u francusko-belgijskom časopisu Pilot 1959. godine.

Serijal stripova zajedno su osmislili i stvorili Rene Gošini, zadužen za priču, i Uderzo, koji je njihove dogodovštine oživljavao crtežom.

Zajedno su izdavali stipove sve do Gošinijeve smrti 1977. godine, nakon čega je Uderzo preuzeo na sebe i pisanje.

Uderzo je do 2009. godine radio na Asteriksu i Obeliksu, kada je prava prodao kompaniji "Hachette".

Sve zajedno Uderzo je sa Gošinijem objavio 25 stripova, a sam još devet. Stripovi su stekli ogromnu popularnost ne samo u Francuskoj i prevedeni su na 111 jezika, uključujući i srpski.

Više od 370 miliona kopija je prodato do 2017. godine.

Uspeh stripova doveo je do njihove adaptacije. Devet animiranih i četiri igrana filma su snimljena po pričama iz stripova, od čega je veliki uspeh postigao Asteriks i Obeliks: Misija Kleopatra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво