Muzej Aušvic opominje Džefa Bezosa

Američki milijarder Džef Bezos, vlasnik „Amazona“ opomenut je iz muzeja Aušvica, da sa svoje platforme za onlajn trgovinu, povuče antisemitske knjige za decu sa sadržajem iz nacističke ere.

Antisemitsku knjigu Otrovna pečurka napisao je nacista Julijus Štrajher, koji je pogubljen za zločine protiv čovečnosti. Bio je  visoki nacistički funkcioner koji je posle Drugog svetskog rata u Nirnbergu osuđen na smrt i obešen. Knjiga je prvi put izdata 1938. godine.

Britanski obrazovni zavod o Holokaustu opisao je njihovu odvratnost pošto je video da su „ugledni izdavači“, poput Amazona, prodavali knjige ovog naciste, koji je bio član nacističke stranke i koji je osnovao antisemitske novine Der Sturmer, koje su korišćene u propagandne svrhe. 

„Nacistička propaganda puna mržnje i zaraznog antisemitizma se ne prodaje samo na britanskom Amazonu“, naveo je muzej na svom Tviter nalogu.

Kako je navedeno, pored britanskog sajta, knjige autora poput Julijusa Štrajhera mogu se naći i na američkoj i nemačkoj verziji sajta.

Knjiga je na Amazonu dostupna u originalnoj nemačkoj verziji, kao i na engleskom, francuskom i španskom jeziku.

Litvanija je prošle godine od Amazona zatražila da prestane sa prodajom stvari sa sovjetskim simbolima, tvrdeći da čekić i srp vređaju žrtve komunizma.

U poslednjih 18 meseci, Amazon je obustavio prodaju knjiga ekstremnih desničara, kao što su nekadašnji lider Kju Kluks Klana, Dejvid Djuk i osnivač američke nacističke partije Džordž Linkoln Rokvel.

Ljudi koji su preživeli Holokaust okupili su se u januaru na mestu nekadašnjeg logora smrti Aušvic-Birkenau da bi obeležili 75 godina otkako je Crvena armija oslobodila preživele logoraše.

Logor je podignut nakon nemačke okupacije Poljske i u njemu je do 1945. ubijeno više od milion Jevreja i oko 100.000 drugih zatvorenika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи