Legenda Holivuda, glumac Kirk Daglas preminuo u 104. godini

Jedna od prvih holivudskih zvezda, legendarni glumac Kirk Daglas preminuo je u 104. godini. Odigrao je više od 90 uloga, od toga 75 filmskih, a superstar postao je pre nego što je taj termin počeo da se koristi za glumce.

Veliki Spartak, legenda svetske filmske scene otišao je zauvek. Njegov sin, poznati glumac Majkl Daglas potvrdio je vest časopisu Pipl.

„Sa velikom tugom moja braća i ja obaveštavamo vas da nas je Kirk Daglas danas napustio u 104. godini. Za svet on je predstavljao legendu, glumca Zlatnog doba filma, humanitarac posvećen pravičnosti. Ali za mene i moju braću Džoela i Pitera, on je bio tata, za Ketrin predivan svekar, za unuke i praunuke deda prepun ljubavi. Za En je bio predivan suprug“, naveo je u saopštenju Majkl Daglas.

Američki glumac i producent rođen je u Amsterdamu u američkoj saveznoj državi Njujork, 9. decembra 1916. godine, u jevrejskoj porodici imigranata iz Belorusije.

Na svom vrhuncu Daglas se pojavljivao u tri filma godišnje. U prvih 50 godina svoje karijere snimio je više od 80 filmova, a važio je za svestranog glumca, kojem su podjednako ležale uloge smeštene na Divljem zapadu, zadimljenim džez klubovima ili cvetnim livadama Provanse.

„Želeo sam da budem glumac još kad sam išao u drugi razred. Glumio sam u predstavi, majka mi je napravila crnu kecelju i igrao sam obućara. Posle predstave otac mi je dao i prvog Oskara – kornet od sladoleda“, rekao je jednom prilikom legendarni glumac.

Kirk Daglas je u svojoj bogatoj karijeri prvu nominaciju za Oskara dobio za ulogu surovo ambicioznog boksera u drami Šampion iz 1949. godine.

Nominacije za Oskara dobio je i za uloge oportunističkog filmskog mogula u drami Loši i lepi (The Bad and the Beautiful) 1952. godine, kao i za izmučenog slikara Vinsenta van Goga u biografskom filmu Žudnja za životom (Lust for Life) iz 1956. godine.

„Glumački ugovor kao ropstvo“

Ulogom Spartaka u istoimenom istorijskom spektaklu 1960. godine se zauvek svrstao među najveće glumce sveta. Ekranizacija pobune u Rimskom carstvu postala je veliki hit širom sveta, a Daglas je bio i producent na filmu.

Iako mu je Oskar izmakao tokom početka karijere, zlatnu statuetu za ukupni doprinos sedmoj umetnosti dobio je 1995. godine.

Jedva je preživeo pad helikoptera 1991. godine, a nakon šloga koji je doživeo 1996. godine skoro se potpuno povukao se iz glume.

Mrzeo je holivudski studio-sistem i često je poredio standardni glumački ugovor sa ropstvom. Zato je i lansirao sopstvenu produkcijsku kompaniju 1955. godine, sa kojom je učestvovao, između ostalog na snimanju Spartaka.

Pomogao je i da se razbije holivudska cenzura krajem 50-ih i 60-ih godina davajući šansu brojnim ljudima iz sveta filma koji su se nalazili na crnoj listi.

Ime Iser Danijelovič promenio je u Kirk Daglas neposredno pre priključivanja Američkoj mornarici u Drugom svetskom ratu.

Ženio se dva puta, imao je četiri sina, od kojih je najpoznatiji glumac i producent Majkl Daglas.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво