Žilijet Binoš ekskluzivno za RTS: Ne verujem u slučajnost već u sudbinu

Često je proglašavana jednom od najboljih glumica na svetu. Dobitnica je američkog i evropskog Oskara. Francuska i svetska zvezda Žilijet Binoš čiji najnoviji film „Istina“ japanskog reditelja Kore-ede Hirokazua stiže na 48. beogradski FEST, u ekskluzivnom intervjuu za RTS otkriva kako joj je, i posle tri i po decenije, gluma najveći izazov u životu.

Film Istina koji uskoro stiže pred srpsku publiku je vrsta ljubavnog pisma jednoj glumici. Reč je o Katrin Denev? 

- Želela sam da radim i sa Katrin Denev. Gledala sam je kad sam bila mala i radovala sam se što ću doživeti da mi ona bude mama! Morala sam da nađem način da se zbližim s njom. I to je potrajalo, jer njoj neformalno obraćanje „na ti“, kao oblik bliskosti, baš i ne prija, iako smo se odavno upoznale, ali Katrin to ne dozvoljava lako. Obraćala sam joj se na ti, smatrala sam da moram tako, jer glumim njenu ćerku. Prihvatila je to posle nekog vremena.

Snimate svuda u svetu. Od Kšišlovskog, Kijarostamija, do Korede Hirokazua. Da li tražite tu raznovrsnost ili jednostavno prihvatate šta vam se ponudi u određenom trenutku?

- Mislim da uloga nikada ne dođe tek tako, ne verujem u slučajnosti, već više u sudbinu. Zadovoljstvo mi pričinjava da upoznajem druge ljude, reditelje, druga mesta. To je moja sreća. Radoznala sam i uzbudljivo je izaći iz svog doma iz zone udobnosti. To volim počev od filma koji mi je učinio vidljivom u svetu Nepodnošljiva lakoća postojanja. Reditelj Filip Kaufman me je izabrao u poslednjem trenutku, a imala sam samo 22 godine. Nikad ne znaš je li to sudbina ili nešto drugo.

Tokom govora na dodeli nagrada Evropske filmske akademije u Berlinu, rekli ste da svetu ne ide u dobrom pravcu, ali da imate osećaj da umetnost postaje sve važnija. Koja je uloga umetnosti u krizi?

- Rekla bih da umetnost nastaje zbog krize. Bilo lične ili neke veće. Umetnost dovodi nevidljivo u realnost – sva pitanja, osećanja, očekivanja, snove, ali i realnost. Umetnost sve to predstavlja ljudima. Oni mogu da je osete, razmišljaju o njoj, umetnost nam pomaže da živimo, da osetimo da nismo sami. Kada uočite nešto što je zaista povezano s vama, ne osećate se više usamljeno. Ali mi smo stalno u krizi. Život je kriza, preobražaj, svest. A kada smo svesni? Kada smo u krizi, inače spavamo i bude nam lepo dok spavamo. Ali ako hoćeš da se probudiš, treba ti i malo prepreka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи