Ukradena violina napokon sa Lajkom Feliksom na Paliću

Posle višemesečne potrage, muzičaru Lajku Feliksu, vraćena je ukradena violina, vredna pola miliona evra. Policajcima u Novom Sadu koji su je pronašli, pismeno se zahvalio i vlasnik instrumenta – kolekcionar iz Austrije. Za Lajka, skupocena violina ima drugačiju vrednost. O tome i drugim zanimljivostima iz svoje bogate karijere govorio je za RTS.

Vojvođanski Paganini cenjen je na svim svetskim meridijanima od Njujorka do Tokija, gde ima i klub obožavalaca. Lajko Feliks ima status internacionalne zvezde u Mađarskoj, a u Srbiji je počasni frađanin Malog Iđoša. Ipak, na Paliću je našao mesto za odmor i stvaranje.

Bez alata nema zanata i nema muzike bez instrumenta. Posle višemesečne potrage, muzičaru je vraćena ukradena violina, vredna pola miliona evra.

„U stvari, mene ne interesuje toliko vrednost jedne violine. Iinteresuje me zvuk i u stvari ovo mi je alat. Jedan moj drug, koji živi u Beču i radi tamo, je kolekcionar u Austriji i uvek dobijam te stvari od njega da bih ih svirao i da bih posle nekog vremena se ispostavilo koji je instrument ta violina koji ću da kupim jednog dana“, objašnjava proslavljeni muzičar.

Violinista poznat kao majstor improvizacije ističe da mu je za dobru svirku potreban instrument koji nije težak i onaj koji će ga inspirisati. 

Lajko Feliks ne voli da ljudi njegov muzički stil svrstavaju u bilo koji žanr: „Mislim da ima dobra i ne toliko dobra muzika. Neki filing koji postoji u Vojvodini, to me inspiriše i uvek me inspirisalo“.

U Feliksovom planu je grandiozan koncert sa Baletom iz Đera. 

„Ako je muzika dobra i ide na ruku te dramturgije ono što su oni izmislili onda tu nema problema“, kaže Feliks koji ističe da nikada nije želeo da postane zvezda i da je ponekad dosadan.

Violinista dosta vremena provodi na Paliću i ističe da je to mesto odabrao prvenstveno za odmor i redovan rad.

„Ne bih mogao da navedem drugo mesto gde bih mogao da idem, ni u neku Švajcarsku ili neki Meksiko“, otkriva Feliks i dodaje da su mu već ponudili razne stvari, ali da odlučan u nameri da ne napušta Palić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи