Kraljevske brige – kada je Hari sreo Megan

Odluka britanskog princa Harija da se sa porodicom preseli u Kanadu i zvanično odstupi od svojih kraljevskih dužnosti izazvala je veliku pažnju svetske javnosti. Očekuje se odgovor kraljice Elizabete Druge uz konsultacije sa predstavnicima britanske vlade.

„Kada je Hari sreo... Megan“, postao je anfan teribl britanskog dvora, ili je ipak, dobro osmišljen projekat širenja britanskog uticaja posle Bregzita.

Hari i Megan, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, najmlađi bračni par kraljevske porodice, traže svoje mesto pod suncem krune svoje bake, kraljice Elizabete Druge.

Pronašli su ga u Kanadi, gde će sa svojim sinom Arčijem započeti život finansijski nezavisan od kraljice, ali zavisan od oca prestolonaslednika Čarlsa i primanja od imovine preminule majke Dajane.

Čime će se baviti, još nije precizirano, mada Megan može da se vrati svojoj profesiji – glumi, za šta bi svakako bila odlično plaćena, dok bi Hari mogao da bude dobar vojnik, kakav je bio u misiji u Avganistanu.

Zašto su se odlučili da napuste Britaniju?

Vojvodi od Saseksa Hariju je jasno da je na britanskom dvoru, bar za sada višak, pored pretendenata na presto – oca Čarlsa, starijeg brata Vilijama i njegovog najstarijeg sina Džordža.

Iako se tvrdi da je kraljica Elizabeta Druga o njihovom povlačenju saznala posredstvom medija, malo je verovatno da o tome nikada ranije nisu razgovarali, jer kruna podrazumeva organizaciju i red.

Posebno što je vest o tome da će nastaviti život u Kanadi potvrđena na zvaničnoj Instragram stranici kraljevske porodice. Osim toga, Kanada je u sastavu britanskog komonvelta i priznaje britanskog monarha kao vođu, odnosno kraljicu Elizabetu Drugu, tako da u širem smislu, Hari i njegova porodica ostaju pod okriljem britanske krune.

Donji dom Britanskog parlamenta izglasao je zakon o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 31. januara, ostaje još potvrda Doma lordova.

Slede teški trgovinski pregovori između Velike Britanije i Evropske unije, istovremeno i sa drugim zemljama, tako da bi Hari i njegova porodica bili najbolji promoteri britanske države u inostranstvu.

Harijevo odstupanje od zvaničnih dužnosti zvaničnog dvora nije abdikacija u klasičnom smislu, poput one koju je 1936. godine načinio Edvard Osmi kako bi stupio u brak sa Valis Simpson, razvedenom Amerikankom.

I Harija kritikuju da je podlegao uticaju i pritisku svoje supruge Amerikanke, zbog čega se udaljio od porodice i prijatelja, posebno od nekada nerazdvojnog brata Vilijama.

Ipak, ma gde bio, vojvoda od Saseksa, princ Hari, uvek će biti u službi kraljice i monarhije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво