Švedski ambasador o Svetoj Luciji: Devojka u belom sa krunom od gorućih sveća

Sveta Lucija je švedski praznik koji se proslavlja kada noći postanu najtamnije, a zime najhladnije i obeležava svetlost u dugim zimskim noćima. Predstavljena je kao devojka obučena u belu haljinu sa svilenim crvenim pojasom oko struka i krunom od gorućih sveća na glavi. Zbog toga je i zovu - svetlonoša, ona koja unosi toplinu i nadu u domove.

U želji da Beogradu predstavi čaroliju švedskog zimskog praznika, ambasada Švedske je organizovala digitalni prikaz proslave praznika Sveta Lucija na fasadi zgrade Skupštine grada Beograda.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ambasador Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin, objasnio je šta šveđanima predstavlja praznik Sveta Lucija.

„Svake godine,13. decembra, Šveđani obeležavaju procesiju Lucije, u školama ili crkvama. Danas je to manje crkveni praznik, više je praznični praznik. Obično je jedna lepa devojka napred, kao Lucija, sa decom koja pevaju pesme. Jedu se kolači, 'lucijine mačke', to je tradicija iz 19. veka, kolači su sa šafranom, žuti su. Žuta boja je simbol svetlosti u mračno doba. Pije se bezalkoholno kuvano o vino. Mladi u Švedskoj manje piju“, istakao je ambasador.

Takođe dodaje, da je to stari praznik koji ima korene u srednjevekovnom društvu,čak i paganskom društvu koji se zvao „luse“, a onda su došli hrišćani, negde pre hiljadu godina i pretvorili to u hrišćanski praznik pomoću svetca Lucija, iz četvrtog veka.

„Tradicija je izazov u svakom društvu, šta dodati, gubi se religiozni element koji je preovladavao u 18. i 19. veku. Za nas je vrlo bitna tradicija, jer bez tradicije se gubi identitet, a to ne želi nijedan narod. Mi slavimo Luciju, mi izvozimo Luciju, što rade ambasade u celom svetu, kao što je bilo u Beogradu. U Srbiji imate slavu koja je još starija tradicija. Lucija je veoma specifična što se svetaca tiče. Na jugu Švedske, u novembru mesecu imamo Svetog Martina, kada se jede guska“, objasnio je ambasador Švedske u Srbiji.

Srbija i Švedska imaju diplomatsku saradnju već 100 godina.

„Imamo veoma dobre odnose, a kao dobar primer toga je način na koji nam je u susret izašao grad Beograd. I moja velika zahvalnost gradonačelniku Radojčiću. Oko 130.000 Šveđana je srpskog porekla“, rekao je ambasador.

Šta je najveći izazov našim ljudima koji odu u Švedsku da žive?

„Jezik je uvek izazov, mada ne bih preuveličavao izazove. Šveđani su drugačiji, protestanske su kulture i nisu otvoreni kao ljudi u Srbiji. Devojke su ovde lepe i pametne, a ja sam bio laka žrtva“, rekao je ambasadpr Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се