Kamij Klodel – delo otrgnuto od zaborava

Kamij Klodel je oduvek obitavala u senci svog učitelja i saradnika, velikog Ogista Rodena. Ova senka joj je nekada bila zaklon i zaštita, ali i zla kob njenom stvaralačkom duhu.

Poznatija po svojoj strastvenoj i tragičnoj vezi sa 24 godine starijim Rodenom i tridesetogodišnjem boravku u bolnici za mentalno zdravlje, Kamij Klodel je uglavnom bila zaboravljena kao umetnica sve do kraja sedamdesetih godina 20. veka.

Rođena na severu Francuske pre 155 godina, Kamij Klodel se sa porodicom preselila u Pariz 1881. godine. Tu ju je najpre podučavao Alfred Buše na Akademiji „Kolarosi“, jednoj od retkih akademija koje su u to vreme primale žene. Kako je Buše bio Rodenov prijatelj zamolio ga je da nastavi da je podučava, jer je on morao da otputuje.

Sa samo 19 godina, Kamij je postala Rodenova učenica, pomoćnica, a uskoro i saradnica. U Rodenovom ateljeu će biti u prilici da proučava akt i anatomiju, što je u 19. veku, inače, bilo neuobičajeno za žene. Osim što su zajedno radili, njih dvoje su ubrzo postali i ljubavnici, mada je on već bio u vezi i imao dete.

Između 1882. i 1889. godine izlagala je biste i portrete na Salonu francuskih umetnika na kojima se jasno video Rodenov uticaj u ekspresivnosti prikaza delova ljudskog tela. Roden je napravio nekoliko njenih portreta, a ona je izvajala njegovu bistu koja je njemu bila omiljena.

Porodica se protivila toj vezi, pa je Kamij napustila porodičnu kuću. Vezu sa Rodenom prekinula je 1892, ali je nastavila da ga redovno viđa sve do 1898. godine, kada je odlučila da ga potpuno napusti i posveti se svom samostalnom radu.

Roden je nastavio finansijski da joj pomaže i napravio je mali fond iz koga su pokrivani njeni troškovi i posle njegove smrti. Želeo je da u Muzeju koji je posvećen njegovom radu, postoji i prostorija Kamij Klodel, što mu je ispunjeno mnogo godina kasnije.

Međutim, suočena sa osudama okoline i porodice, Kamij je postala hirovita i paranoična. Posle veoma rđavih ocena kritike potpuno se otuđila od svih. Uništila je veliki deo svojih radova i potpuno prestala da radi. Plašila se da će joj Roden ukrasti ideje ukoliko nastavi da radi i taj strah je iskazala u gomili pisama. Majka i brat, Pol Klodel, koji je u međuvremenu postao poznati diplomata i književnik, odlučili su da je smeste u duševnu bolnicu.

Brat će je u bolnici posetiti samo nekoliko puta, a majka nijednom. U pismima koja je slala, molila je za izbavljenje, međutim, uzalud. Umrla je 1943. godine, a kako se niko od njene porodice nije pojavio, sahranjena je u zajedničkoj grobnici na groblju psihijatrijske bolnice u Monfaveu.

Prva retrospektiva radova Kamij Klodel prikazana je u Rodenovom muzeju 1951. godine, ali i pored toga, njeno delo je bilo gotovo nepoznato sve do 1980. kada su se pojavile razne biografije i film. Strasti i borbe, kao i tragična sudbina Kamij prikazana je i u knjizi istoričara Žaka Kasara Slučaj Kamij Klodel.

Gotovo svi radovi Kamij Klodel su sakupljeni i od 2017. godine se mogu videti u Muzeju „Kamij Klodel“ u gradiću Nožen sur Sen, na 100 kilometara od Pariza. U Muzeju se nalazi većina skulptura koje nije uništila i nudi širok pregled njene umetničke putanje koji se nadopunjuje sa manjom zbirkom smeštenom u Rodenovom muzeju u Parizu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво