Preminuo profesor i reditelj Vladimir Petrić

Vladimir Vlada Petrić, penzionisani profesor, teoretičar filma i nekadašnji reditelj RTS-a, preminuo je u 92. godini u Beogradu.

Petrić, koji je za života ekstenzivno proučavao filmsku i pozorišnu umetnost i učestvovao u velikom broju projekata, preminuo je rano jutros oko 4.15 u jednoj beogradskoj bolnici.

„Sa tugom u srcu, javljamo da je veliki filmski učenjak, profesor i suosnivač Filmskog arhiva Harvarda, gospodin Vlada Petrić preminuo danas“, saopštio je Petrićev filmski legat „Kinoteatar“.

Vladimir Petrić rođen je u Prnjavoru 1928. godine i jedan je od najznačajnijih savremenih teoretičara i istoričara filma.

Diplomirao je na smeru za književnost i engleski jezik na Beogradskom univerzitetu 1956. godine. Tokom studija postao je asistent-predavač na Akademiji za film i pozorište, na kojoj je takođe zaradio diplomu za filmsku i pozorišnu režiju 1958.

Od osnivanja Radio-televizije Beograd radi na njoj kao reditelj. Šezdesetih je godinu dana proveo u SSSR-u proučavajući sovjetsku kinematografiju pod tutorstvom Leva Kulešova i Nikolaja Lebedeva.

Dobio je Fulbrajtovu stipendiju 1970. godine na Univerzitetu u Njujorku, a 1973. godine postaje prva osoba koja je doktorirala na filmskim studijama neke američke institucije za visoko školovanje.

Profesorsku karijeru započeo na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a nastavio je na čuvenom Univerzitetu Harvard, gde je ostao da predaje do 1997. godine.

Tamo je je osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda sa ciljem da promoviše film kao umetnost i podstakne njegovo multidisciplinarno izučavanje.

Tokom tog perioda kao gostujući profesor predaje na velikom broju drugih univerziteta i škola.

Od pozorišnih dela, Petrić je režirao Tetar Joakim Vujića, Slovo svetlosti, Pop Ćira i pop Spira, Za Lukreciju, Persona...

Zapaženi stvaralački opus ostvario je i na televiziji: Msje Žozef, Mića i Mikica, Laža i Paralaža, Dvoje na pruzi, Prvi put sa ocem na jutrenje, Sve će to narod pozlatiti, Švabica...

Kao plodonosni teoretičar filma, Petrić je napisao veliki broj knjiga – Čarobni ekran, Šekspir na filmu, Uvođenje u film, Razvoj filmskih vrsta i žanrova, Televizija - osma sila...

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво