Ema Votson sama svoj partner

Glumica Ema Votson, proslavljena Hermiona Grejndžer iz serijala o „Hariju Poteru“, proglasila se srećno neudatom, ali ne želi da je nazivaju „samicom“ (single), već smatra da je u „partnerstvu sa samom sobom” (self-partnered).

Poznata engleska glumica, manekenka i aktivistkinja, ovaj izraz je skovala u intervjuu za britansko izdanje časopisa Vog. Posle objavljivanja odlomaka iz intervjua, na društvenim mrežama se razvila burna rasprava.

Na Tviteru se izlila bujica komentara na nalogu Eme Votson, a uveden je i novi haštag #SelfPartnered. Debata se proširila u medijima i javnosti.

Mnogi su oduševljeno prihvatili izjavu Eme Votson, naglašavajući da partnerstvo nije nešto čemu bezuslovno moramo da težimo ili da se stidimo što nemamo partnera i nosimo etiketu „samca“ (single). Mnogi su se izjasnili da im smeta i odrednica „neudat/neoženjen“, jer ne žele da ih određuje nešto što nisu.

U pomenutom intervjuu, glumica je priznala da nije bila uverena da je srećna zato što je sama, posebno kada se približila tridesetoj godini. Počela je da brine zbog sve češćih primedbi da joj je vreme da ima muža i dete. Međutim, sada je shvatila da se može biti srećan i bez partnera.

Postoji čitav žanr memoara i literarnih zapisa koji opisuju ovu vrstu patnje. Obično ove knjige pišu žene koje se približavaju dobi, obično, od 40. godine, koje sa strahom prihvataju činjenicu da im samački način života prija. I one su gotovo celog života verovale da ukoliko žele da istinski budu srećne i ispunjene, moraju da se venčaju, ističe psiholog Bela Depol.

Mnoga socio-psihološka istraživanja pokazuju da ljudi negativnije ocenjuju one koji nisu u braku nego udate i oženjene, između ostalog optužujući ih da su hladni i otuđeni. Međutim, kako navodi Depolova, mnogobrojne studije pokazuju da u poređenju sa ljudima koji su u braku, samci imaju mnogo razvijenije društvene veze. Suprotno njima, oni koji stupe u brak često postaju izolovaniji. Okreću se jedni drugima i marginalizuju sve ostale društvene kontakte. Istraživanja pokazuju da to rade čak i ako nemaju decu.

S druge strane, u javnosti se sve češće skreće pažnja na statistiku da preko trećine planete danas samuje. U populaciji između 25. i 35. godine najviše je samaca. Protivnici ovog trenda i zagovornici tradicionalnih vrednosti smatraju da je jedan od uzroka ove pojave sistem vrednosti modernog sveta koji je kompromitovao porodicu i njen značaj, a brak sveo na prevaziđenu kategoriju.

Zato su mnogi osudili Emu Votson zbog izjave da je ponosna samica, koja navodno uživa u svom statusu jer joj omogućava da besciljno luta iz veze u vezu, tragajući jedino za površnim zadovoljstvima. Optužuju je da bekstvo od vezivanja, u stvari, znači bekstvo od odgovornosti i samoživost bez obaveza.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво