Aleksej Leonov – čovek koji je dao ime šetnji svemirom

Ruski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je šetao svemirom, preminuo je 11. oktobra u Moskvi u 86. godini. Leonov će biti sahranjen danas na Saveznom vojnom groblju. Marija Miljević Rajšić je prilikom boravka u Moskvi, pre više godina, razgovarala sa čuvenim kosmonautom uz jutarnju kafu.

Ruski kosmonaut je dva puta bio u svemirskoj letelici, a 1965. godine ušao je u istoriju kao prvi čovek koji je iskoračio u otvoreno svemirsko prostranstvo, gde je proveo 12 minuta, i po tome se šetnja svemirom zove „leonovanje“.

Manje je poznato da je Aleksej Leonov je bio i predsednik Udruženja prijatelja Srbije i Crne Gore.

„Trideset tri godine ja sam tesno povezan sa Jugoslavijom. Sedamdesetih godina sam prvi put posetio Jugoslaviju sa Brežnjevim, bio sam u Beogradu i od tada sam, praktično, dolazio svake godine“, navodi slavni astronaut.

Osim što je bio prvi čovek koji je zakoračio u otvoreni svemir, 1975. godine Aleksej Leonov je zajedno sa svojim kolegama i američkim kosmonautima započeo i eru međunarodnih kosmičkih letova.

„Poleteo sam 1965. godine na kosmičkom brodu 'Vashod 2'. Nisam samo leteo, ja sam 18. marta izvršio prvi u istoriji čovečanstva izlazak u otvoreno kosmičko prostranstvo. To je korak bez kojeg daljeg istraživanja kosmosa ne bi bilo. Godine 1975. izvršio sam drugi značajan let. Značajan jer je to bilo vreme hladnog rata u svetu. Tada su poletela dva kosmička broda, jedan iz Amerike, drugi iz Sovjetskog Saveza i našli smo se u kosmosu i radili zajedno. To je bila demonstracija dobre volje i demonstracija novog poimanja života na zemlji. Ceo svet je video da može da se živi i drugačije“, govorio je Aleksej Leonov.

Čuveni kosmonaut učestvovao je kasnije u nizu drugih istraživačkih poduhvata i u radu mnogih orbitalnih stanica. Bio je kopredsednik Međunarodne organizacije kosmonauta sveta od 1985. godine i pratio je sva dostignuća u istraživanju kosmosa i učestvovao u planovima za njegova dalja osvajanja.

U slobodno vreme bavio se svojom drugom profesijom, slikarstvom. Na slikarsko platno prenosio je uspomene iz vremena kada je i sam krstario svemirom, ali i pejsaže iz Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи