Preminuo Džindžer Bejker, prva bubnjarska superzvezda

Džez i bluz legenda Džindžer Bejker preminuo je u 81 godini. Osnivač i bubnjar čuvenog rok benda „Krim“ ostaće zabeležen u istoriji moderne muzike kao prva bubnjarska superzvezda.

Bejkerova porodica saopštila je vest na Tviteru i zahvalila svima na podršci tokom prethodnih nedelja.

„Veoma smo tužni što moramo da vas obavestimo da je Džindžer otišao mirno ovog jutra u bolnici. Hvala svima na rečima podrške u proteklim nedeljama", navedeno je u objavi na Bejlerovom nalogu na Tviteru.

Pre nekoliko nedelja muzičareva porodica obavestila je javnost da je Džindžer Bejker u bolnici, te da se nalazio u kritičnom stanju.  

Piter Edvard Bejker, rođen uoči Drugog svetskog rata na jugu Londona, dobio je nadimak Džindžer zbog svoje kose vatrene boje, javlja Bi-Bi-Si

U mladosti se priključio lokalnoj bandi i bio uključen u sitnije krađe. Kada je pokušao da napusti to društvo napali su ga brijačem. Voleo je da vozi bicikl što se pokazalo kao veoma korisno za njegovo buduće zanimanje bubnjara u kojem su snažne noge veliki plus.

Od kada je zakoračio u svet muzike nije se ograničavao jednim pravcem. Tokom većeg dela izuzetno bogate karijere, Džindžer je bio poznat po spoju liričnosti džeza i i sirove snage roka.

Jedan kritičar, gledajući Bejkerov nastup, uporedio je cenjenog umetnika sa „čovekom-kombajnom“, piše Bi-Bi-Si

Na listi muzičara sa kojima je delio binu ili studio su Erik Klepton, Geri Mur, „Masters of rijaliti“ (Masters of Reality), „Pablik imidž limited“ (Publik Image Ltd.), Čarli Hejden, Bil Frizel, legenda afričke muzike Fela Kuti. 

U istoriji moderne muzike ostaće zabeležen kao prva bubnjarska superzvezda.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво