Sva (poznata) lica Ujedinjenih nacija

Od 138 predsednika i premijera koji su ovih dana učestvovali u Generalnoj skupštinu Ujedinjenih nacija, najviše pažnje izazvala je jedna 16-godišnjakinja sa Aspergerovim sindromom. Ukazala je na pogubne posledice klimatskih promena. I nije bila usamljena. Na ono što ugrožava planetu, kršenje ljudskih prava, medijskih sloboda ukazivale su i holivudske zvezde.

Obratiti se publici i svetu iz zgrade Ujedinjenih nacija više, čini se, nije dovoljno. Jedan političar našao je drugo sredstvo da dođe do birača, ali i do moćnijih od njega.

„Verujte mi, mnogo više ljudi videće ovaj selfi nego što će čuti ovaj govor. Nadam se da je dobro ispao“, rekao je Najib Bukele, predsednik El Salvadora.

Na ovaj način pozvao je Ujedinjene nacije da uhvate korak sa vremenom, a svetske lidere da se više povežu sa mladima. Predsednika Donalda Trampa pozvao je da nastavi program koji štiti pojedine migrante od deportacije.

„Možda za nekoliko godina, hiljade nas neće morati da putuje u Njujork da bismo se sreli u ovoj zgradi jer bi video-konferencija koštala nekoliko stotina miliona dolara manje, a siguran sam da bi efekat bio isti“, istakao je Bukele.  

Za Trampa i ostale lidere poruku je imala 16-godišnja Greta Tunberg, lice klimatskog aktivizma. Ljutit pogled prilikom slučajnog susreta pratio je ljući govor.

„Ukrali ste moje snove, moje detinjstvo vašim praznim rečima“, oštra je bila Greta.

Jedni je zbog njene borbe obožavaju, drugi joj se rugaju.

„Ona se čini kao srećna, mlada devojka koja se raduje sjajnoj budućnosti. To je tako lepo videti!“, smatra predsednik SAD Donald Tramp.

Kao advokat borbe protiv klimatskih promena istupila je još jedna zvezda – glumac Harison Ford.

„Pre 30 godina Sting je održao koncert ovde u Njujorku da spase Amazaon, a mi još govorimo o tome. Najveća prašuma na svetu je ključna za svako rešenje klimatskih promena“, objasnio je slavni umetnik.

Tema je i rast nasilja nad novinarima. U 2018. godini ubijeno je njih 99, uhapšeno 350, a 60 su bili taoci. O medijskim slobodama govorila je advokat Amal Kluni, koja je zastupala novinare Rojtersa koji su u Mjanmaru osuđeni na sedam godina zatvora. Posle godinu i po uz izvinjenje oni su oslobođeni.

„Zloupotrebe medijskih sloboda širom sveta guše govor i uništavaju demokratsku strukturu. Nijedna država nije savršena i nijedan region nije pošteđen. Potrebni su nam lideri koji veruju u liberalne vrednosti i koji su spremni da se za to bore“, kaže Klunijeva.

Na skupu je učestvovao i srpski šef diplomatije. A susret sa Amal Kluni nije ostao nezabeležen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво