Bubnjarska legenda Džindžer Bejker u kritičnom stanju

Džez i bluz legenda Džindžer Bejker, koji je osnovao kultni rok bend „Krim“, nalazi se u bolnici i u kritičnom je stanju. Bejker se smatra prvom bubnjarskom superzvezdom i jedan je od najplodonosnijih i najraznovrsnijih bubnjara, čiji se muzički opus kretao od bluza i džeza, preko roka, pa sve do afričkog ritma.

Bejkerova porodica saopštila je vest na Tviteru i zamolila obožavaoce da se pomole za Džindžera. „Žao nam je što moramo da saopštimo da se Džindžer nalazi u bolnici u kritičnom stanju. Molimo vas da se pomolite za njega“, navela je porodica.

Bejker (80) je imao izuzetno plodonosnu karijeru, a poznat je po tome što je svirao pregršt različitih žanrova, od džeza i bluza, preko roka, pa sve do afričkih ritmova.

Tokom 60-ih godina pridružio se bendu „Bluz inkorporejted“ (Blues Incorporated), gde je upoznao basistu Džeka Brusa. Brus mu se 1966. godine pridružio u „Krimu“ (Cream), koji je Džindžer osnovao zajedno sa gitarskom legendom, Erikom Kleptonom.

Uprkos tome što je „Krim“ samo dve godine ostao na okupu, bend je postigao veliki uspeh, prodavši više od 15 miliona nosača zvuka. Osnovan od strane tri člana sa već uspešnim pređašnjim karijerama, „Krim“ se smatra prvom supergrupom na svetskoj muzičkoj sceni.

Njihov treći album Wheels of Fire, izdat 1968. godine, prvi je dupli album koji je postigao platinasti tiraž

Gajeći izuzetnu virtuoznost na svim poljima, „Krim“ je uticao na veliki broj bendova iz kasnih 60-ih i 70-ih.

Zbog raznovrsnosti i fuzije različitih stilova, uticali su i na bendove sa tvrđim zvukom, poput hard rok „trijumvirata“ – „Led cepelina“, „Dip parpla“ i „Blek sabata“, ali i na one sa pretežnim bluz korenima, kao što su grupe američkog južnjačkog roka – „Alman braders“ i „Lenerd Skinerd“.

Nesuglasice i buran odnos sa Brusom doveli su do raspada grupe, a Bejker je sa Kleptonom kratko nastavio saradnju u grupi „Blajnd fejt“ (Blind Faith).

Posle toga, Bejker je tokom 70-ih sarađivao sa legendom afričke muzike Felom Kutijem.

Često je sarađivao sa bluz, džez i rok velikanima, poput legendarnog bluz gitariste Gerija Mura, „Masters of rijaliti“ (Masters of Reality), „Pablik imidž limited“ (Publik Image Ltd.), džez basistom Čarlijem Hejdenom i gitaristom Bilom Frizelom.

Bejkerovo zdravlje pogoršalo se proteklih godina. Oboleo je od osteoartritisa, zbog kojeg je trpeo izuzetne bolove, ali i hronične opstruktivne bolesti pluća. Pre tri godine operisao je srce.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара