Drugi deo Neletove trilogije o Solunskoj – kuća kao svedok burne istorije Beograda

Drugi deo knjige Neleta Karajlića „Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji“, posvećena je ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na samoj obali Dunava, tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji, deo je trilogije koju je Karajlić najavio sa izlaskom prvog dela. 

„Primarna ideja je bila da strpam istoriju jedne kuće, jedne porodice u toj kući i, naravno, jednog grada i više zemalja u dvadeseti vek“, rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, Nele Karajlić.

Dodaje da je, kada je počeo da piše, shvatio da će celoj priči biti potrebno oko 1.500 stranica, pa je u dogovoru sa izdavačem rešeno da se radi na trilogiji.

„Prva knjiga govori o primarnoj generaciji koja je napravila tu kuću, druga knjiga govori o njihovoj deci i unucima i o svemu što se sa tom kućom i tom porodicom i, naravno, sa Beogradom, dešavalo za vreme okupacije“, dodao je Karajlić.

„Treća će biti o seksu, drogi i rokenrolu, zato što je treća knjiga vezana za, uslovno rečeno, naše vreme, i tu ću ja biti lično jedan od aktera“, ispričao je Karajlić.

Nele je ispričao da je kuća u Solunskoj broj 28 izgubila svoju raskoš još pre početka, kako kaže, poslednjeg rata, ali da je ona u njegovoj mašti i dalje velelepna vila, kakva je bila s početka 20. veka.

„Ono što je meni bilo dirljivo je upravo ta ideja, kako jedna kuća u jednom gradu može da bude svedok svega onoga što se dešavalo sa gradom koji je imao toliko uzbudljivu istoriju. Nema mnogo gradova koji se po istoriji mogu porediti sa Beogradom, možda Rim...“, iskren je Nele Karajlić.

Kaže da se oko kuće u Solunskoj trenutno gradi mnogo toga, što je jedan takođe istorijski proces.

„Ono što je meni važnije od same kuće, to je kako da predstavim likove, kako da iznesem te njihove duhovne živote u ta neka, nesrećna vremena, kao što je bio Drugi svetski rat“, objasnio je Karajlić.

Kaže da je, prateći ideju o tome da nema dobrog romana bez ljubavne priče, „smandrljao“ jednu ljubavnu, i to zabranjenu, priču.

„Svaka nemoguća ljubav u sebi nosi najjača i najintenzivnija osećanja“, rekao je Nele ne otkrivajući ostale detalje.

Promocija knjige je prvog oktobra u 18 časova, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи