Svet je pre 49 godina ostao bez Hendriksa

Jedan od najuticajnijih i najtalentovanijih gitarista u istoriji rok muzike, Džimi Hendriks preminuo je na današnji dan pre 49 godina. Američki muzičar, pevač, tekstopisac, gitarista, inovator i ikona kulture, otišao je zauvek kada je bio na vrhuncu slave, u 28. godini.

Свет је пре 49 година остао без Хендрикса Свет је пре 49 година остао без Хендрикса

Čuven po jedinstvenom spoju psihodeličnog roka, hard roka i bluza ostaće upamćen po hitovima Hey Joe, All Along the Watchtower, Purple Haze, Like a Rolling Stone, Sunshine of Your Love, ali i mnogo čemu drugom.

Osim maestralnom svirkom, Hendriks je pažnju publike izazivao i time što je gitaru svirao zubima. Iako levoruk koristio je i instrumente za desnoruke, svirao je gitaru iza leđa i često izvodio razne „nemuzičke“ zanimacije na bini. 

Džejms Maršal Džimi Hendriks rođen je u Sijetlu 27. novembra 1942. godine kao Džoni Alen Hendriks.

Gitarističku karijeru je počeo kao 15-godišnjak, kad je za pet dolara kupio prvu gitaru. Godinu dana kasnije prijavio se u vojsku, ali je napušta ubrzo zbog preloma zgloba nakon skoka s padobranom. 

Sa 24 godine osnovao je bend „Džimi Hendriks ikspirijens“. Nije mu mnogo trebalo da se publici uvuče u uho i podvuče pod kožu. Za prekretnicu u karijeri velikog Džimija smatra se nastup na Monterejskom pop festivalu 1967. godine kad je svet čuo za njega.

Njegov dalji uspon ka besmrtnosti nastavljen je nazaustavljivo nastupom na Vudstoku 1969. godine gde je bio glavna atrakcija.

Zajedno sa Dženis Džoplin, grupom „Hu“ i mnogim drugim, kako će se kasnije ispostaviti, zvezdama muzičke scene učinio je da festival održan na farmi Maksa Jasgara blizu sela Betel u saveznoj državi Njujork ostane zapisan u muzičkoj istoriji ogromnim slovima.

Zatvorio je Vudstok i srušio se od iscrpljenosti.  

Naredna godina bila je ispunjena muzikom, nastupima, borbom sa nesanicom.  

Poslednji put publika je mogla da uživa u njegovom nastupu 16. septembra 1970. godine, kada se nekadašnjem pevaču „Animalsa“, Eriku Berdonu pridružio na sceni londonskog noćnog kluba.   

Preminuo je iznenada u Kensingtonu, 18. septembra 1970. u 28. godini i tako postao član Kluba 27, u kojem su i Džim Morison, Dženis Džoplin, Ejmi Vajnhaus, Kurt Kobejn.

Spekulacije o uzroku Hendriksove smrti su poprimile mitske dimenzije. Noć je proveo sa nemačkom klizačicom Monikom Daneman, svojom tadašnjom devojkom. Pre spavanja uzeo mešavinu vina i tableta za spavanje, što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje.

Za Hendriksovu smrt neki krive njegovog menadžera, koji je, navodno, na taj način hteo da se domogne novca od muzičarevog životnog osiguranja.

Džimi Hendriks je 2005. godine primljen u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih. Na Holivudskoj stazi slavnih njegova zvezda sija od 1994. godine.

Na listi 100 najvećih gitarista svih vremena časopisa Rolingstoun, Džimi Hendriks je na prvom mestu.

Kako stvari stoje u muzičkoj industriji poslednjih godina, nije pitanje kada će ga neko svrgnuti sa tog trona već da li će iko ikada. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво