Preminuo Hans Rauzing, čovek koji je izgradio „Tetra pak“ imperiju

Švedski milijarder Hans Rauzing, koji je zajedno sa bratom Gadom izgradio „Tetra pak“ od šestočlane firme u najveću kompaniju za pakovanje hrane i pića na svetu, preminuo je u 94 godini.

Porodica Hansa Rauzinga saopštila je da je preminuo mirno u snu u Vadherst parku, njegovom imanju u Istočnom Saseksu.

Hans Rauzing bio je sin Rubena Rauzinga, koji je došao na ideju za novo pakovanje nakon što mu je supruga, Elizabet Varenijus, rekla da bi trebalo da smisli laganiju alternativu za mlečne boce.

Rauzing je nasledio oca na poziciji direktora firme i vodio je od 1950. do 1995. godine, kada je svoj udeo prodao bratu Gadu, kako bi se on posvetio filantropiji.

Kompanija je donela potpuno revoluciju u pakovanju hrane i pića. Originalni dizajn bio je kartonski tetraedar, zbog čega je firma i ponela ime „Tetra pak“, ali je u globalnog giganta prerasla krajem 60-ih i tokom 70-ih pod vođstvom Hansa i njegovog brata Gada.

Kasniji izum sada mnogo korišćenijeg „kockastijeg“ dizajna, kao i procesa aseptične sterilizacije kako bi se zaštitio sadržaj i produžio njegov upotrebni rok, omogućio je „Tetra paku“ da zameni mnogo teže, lomljive staklene flaše.

Tokom 80-ih godina, braća Rauzing preselila su se u Veliku Britaniju kako bi izbegla visoke poreze u Švedskoj, a Hans Rauzing je vrlo brzo izbio na vrh najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji.

Nakon što je napustio porodicu firmu 1995. godine, prodavši svoj udeo bratu za 3,5 milijardi dolara, Hans Rauzing se posvetio filantropiji. Poklonio je više od milijardu dolara u razne svrhe - inovacije i istraživanja u medicini, pomoć siromašnima, donacije u kulturu i zaštitu životne sredine.

Proglašen je vitezom Britanske imperije 2006. godine.

Supruga Marit bila je pored njega kada je preminuo, a iza sebe je ostavio troje dece – Lizbet, Sigrid i Hansa Kristijana i sedmoro unučadi.

Bogatstvo porodice procenjuje se na 12,9 milijardi dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи