Preminuo Piter Fonda

Čuveni američki glumac, sin Henrija Fonde i brat Džejn Fonde, Piter preminuo je u 80. godini.

Posle borbe sa rakom pluća, Piter Fonda je preminuo, potvrdila je u saopštenju čuvena glumačka porodica Fonda, javlja britanski Gardijan.

Američki glumac i reditelj preminuo je mirno u svom domu u Los Anđelesu okružen porodicom, trećom suprugom Margaret Vogeler i decom iz prvog braka, ćerkom Bridžet i sinom Džastinom, navodi se u saopštenju. 

Piter Henri Fonda rođen je u Njujorku 23. februara 1940. godine. Bio je sin holivudske legende Henrija Fonde i mlađi brat Džejn Fonde. Njegova ćerka Bridžet takođe je glumica.

Igrao je u više od 125 ostvarenja, a poznat je najpre po filmovima šezdesetih godina 20. veka, u kojima je stekao reputaciju ikone kontrakulture.

Nominaciju za Oskara zaslužio je za scenario za film Goli u sedlu (Easy Rider) 1969. godine u kom je igrao jednu od glavnih uloga zajedno sa Denisom Hoperom, koji je režirao ovo kultno delo.  

Za Oskara je nominovan i za glavnu mušku ulogu u ostvarenju Ulee's Gold.

Izabrao je manje konformistički put za građenje karijere. Iako nikada nije dostigao slavu oca Henrija i sestre Džejn, Piter je filmom Goli u sedlu ostavio dubok trag u popularnoj kulturi.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво