Da li se Plasido Domingo nespretno udvarao svojim koleginicama ili ih je seksualno uznemiravao

Španskog operskog tenora, Plasida Dominga, jednog od najpoznatijih i najproduktivnijih muzičara svoga doba, nekoliko pevačica i balerina optužilo je za seksualno uznemiravanje.

Poznatog operskog pevača koleginice su optužile da ih je seksualno uznemiravao krajem 1980-ih, kako prenosi AP. Samo jedna od njih, mecosopran Patricija Vulf, složila se da javno bude objavljeno njeno ime.

Plasido Domingo je porekao optužbe i u izjavi za AP naglasio da su ga jako potresle.

„Bolno je čuti da sam nekoga povredio ili učinio da se oseća loše, bez obzira što je prošlo toliko vremena i uprkos mojim najboljim namerama. Verovao sam da su svi moji kontakti bili srdačni i uzajamni. Ljudi koji me poznaju ili koji su sa mnom sarađivali znaju da nisam neko ko bi namerno nekoga povredio, uvredio ili osramotio“, istakao je poznati operski umetnik.

Ostalih šest žena takođe tvrde da im je tenor upupćivao „lascivne komentare“ i činio da se osećaju nelagodno. Gospođa Vulf je rekla da je nije bilo fizičkog kontakta, ali da ju je uvek kada izlazi sa pozornice pitao da li „mora večeras da ide kući“.

Jedna od njih je rekla da joj je Domingo jednom prilikom zavukao ruku ispod suknje, a tri su navele da ih je poljubio na silu.

Ovi ispadi su se dešavali na različitim mestima, počev od garderobe, hotelskih soba ili tokom sastanaka u operskim kućama u kojima je Domingo bio na rukovodećim pozicijama.

„Najčešće na poslovnim ručkovima pokušavao je da me drži za ruku ili je stavljao ruku na moje koleno. Uvek me dodirivao i ljubio“, navela je jedna od pevačica u razgovoru za agenciju AP.

Plasido Domingo je trebalo da se pojavi na otvaranju koncertne sezone u Filadelfiji 18. septemba, ali su organizatori, zbog ovih optužbi, povukli svoj poziv.

Proslavljeni tenor se trenutno nalazi na poziciji direktora opere u Los Anđelesu. Takođe, bio je i umetnički direktor, a potom i generalni direktor u Vašingtonskoj nacionalnoj operi.

„Priznajem da su pravila i standardi po kojima bi trebalo da se upravljamo danas potpuno drugačiji nego ranije. Blagosloven sam i privilegovan što imam više od 50 godina karijere u operi i pridržavaću se najviših standarda“, dodao je Domingo.

Plasido Domingo i pored toga što je navršio 78 godina i dalje je najveća operska zvezda koja ima rasprodate nastupe širom sveta. U Kraljevskoj operi u Londonu nastupao je u novoj postavci Travijate, a iduće godine trebalo bi da nastupi u Verdijevom Don Karlosu.

Filadelfijski orkestar povukao je poziv za gostovanje poznatom pevaču nakon objavljivanja tvrdnji o seksualnom uznemiravanju. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво