Milivoj Jugin, čovek koji je uživo pratio misiju „Apola 11“

Inženjer Milivoj Jugin, rođeni Kikinđanin, imao je privilegiju da prisustvuje lansiranju „Apola 11“ na Mesec. U direktnom prenosu Televizije Beograd sa Floride izgovorio je reči za istoriju.

Milivoj Jugin je bio vazduhoplovni inženjer. Usavršavao se u Sovjetskom savezu i konstruisao je avione. Svojevremeno je bio najveći poznavalac astronautike na ovim prostorima.

„Dragi gledaoci, ne znam da li do vas dopire ova grmljavina. Zemlja pod nama drhti. Sve se trese. Ovo je prizor užasan i veličanstven. Prvi ljudi krenuli su na Mesec, reči su Milivoja Jugina u direktnom prenosu na Televiziji Beograd te 1969. godine

Kasnije je priznao da se zbog silnog uzbuđenja, ovih rečenica za istoriju, nije sećao posle prenosa.

Rođen je u Kikindi u Dositejevoj ulici. Otac mu je bio trgovac, majka domaćica. Pre dvadesetak godina biografiju je počeo da mu zapisuje prijatelj i profesor Pravnog fakulteta Jovica Trkulja. Saznajemo da je Jugin u kikindskoj Gimnaziji bio član avijatičarske sekcije, a zbog porodičnog prijatelja, avioinženjera Koste Sivčeva, Jugin se odlučio za isto zanimanje.

Imao je kartu za turistički let na mesec, koju nije iskoristio. Kikinđani se sećaju da im je na tribini pričao da je tamo i bio zahvaljujući ruskom kosmonautu Germanu Titovu.

„Ta njihova bliskost je bila toliko prisna da je German svugde na svakom mestu nosio sliku Milivoja Jugina. Na jednom njihovom susretu čestitao mu je, 'Milivoje, pa Vi ste bili u kosmosu'. I sam Milivoj se zbunio, kao i mi tada njegovi slušaoci. German Titov je nosio njegovu fotografiju i u kosmos“, priseća se Lazo Demić, istoričar iz Kikinde.

Jedan je od retkih koji su videli lansiranja raketa u obe države koje su to radile tih hladnoratovskih godina.

„Jedan čovek se pojavi i u Americi i direktno prisustvuje lansiranju, i opet se pojavi u Sovjetskom Savezu i tamo direktno prisustvuje. Znači takvo poverenje, koje je on stekao na međunarodnom nivou, ja nigde nisam sreo, pa čak mogu vam kazati i u drugim oblastima nauke“, smatra Marjan Krunić, profesor fizike.

Na Zavičajnom odeljenju kikindske Biblioteke navode da je sačuvano malo dokumenata o njemu. Napisao je 12 knjiga, koje na popularan način govore o svemiru. Imao je još dve ljubavi, slikanje akvarela i umetničku fotografiju.

Prenos lansiranja „Apola 13“ koji je komentarisao Milivoj Jugin, svrstan je među 10 emisija, kojima se Televizija Beograd potvrdila u svetu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара