Gitarama protiv klimatskih promena

Dejvid Gilmor, gitarista i pevač „Pink Flojda“ prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za više od 21 milion dolara. Novac sa ove dobrotvorne aukcije održane u Njujorku, namenjen je borbi protiv klimatskih promena.

Aukcija je trajala osam sati i imala je ponuđače iz 66 zemalja širom sveta, saopštila je britanska aukcijska kuća „Kristi“ koja je vodila prodaju.

Gilmor je dan pre aukcije otkrio da će sav novac od prodaje biti usmeren za sprečavanje klimatskih promena, odnosno za svetsku organizaciju „Klajent ert“ (ClientEearth).

Gitara „Fender Stratokaster“ iz 1969. godine koju je Gilmor koristio na snimanju albuma The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here i The Wall, popularni „Crni Strat“, prodata je za neverovatnih 3,3 miliona dolara, što je novi svetski rekord za jednu gitaru prodatu na aukciji.

I druge dve Gilmorove gitare su premašile milionske iznose. „Stratokaster“ iz 1954. godine sa zlatnim delovima i serijskim brojem 0001, prodat je za 1,8 miliona dolara, a „Martin D-35“ iz 1969. godine s kojom je Gilmor stvorio najviše pesama, prodat je za više od milion dolara.

Crveni „Strat“ iz 1984. godine koji je važio za Gilmorovu glavnu gitaru između 1988. i 2005. godine, prodat je za 615 hiljada dolara, a dvanaestožičani „Martin D-12 28“, koju je koristio u pesmama Wish You Were Here i Hey You, za 531 hiljadu.

Na aukciji je takođe, postavljen novi rekord cene „Gibson Les Pol“ modela iz 1955. godine na kojem je Gilmour svirao solo za Another Brick in the Wall, Part 2.

„Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim će se čovečanstvo ikada suočiti i za nekoliko godina učinci globalnog zagrevanja će biti nepovratni. Nadam se da će prodaja ovih gitara pomoći 'Klajent ertu' u njihovoj nameri da iskoriste zakon i dovedu do stvarnih promena. Potreban nam je civilizovan svet za sve naše unuke u kojem će se na ovim gitarama svirati i pevati pesme“, naveo je Gilmor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи