Preminuo slavni italijanski reditelj Franko Zefireli

Jedan od najplodonosnijih italijanskih filmskih, pozorišnih i operskih reditelja, Franko Zefireli, preminuo je u 97. godini.

U karijeri koja je trajala više od 60 godina, Zefireli je režirao kultne predstave, poput verzije Romea i Julije, sa mladom Džudi Denč u londonskom pozorištu "Old Vic", koja je 60-ih ekranizovana i postala Oskarom nagrađeni blokbaster.

Zefireli je veliku inspiraciju crpeo iz Šekspira za svoje filmove – The Taming of the Shrew sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom, Hamlet sa Melom Gibsonom i Glen Klouz i film o Verdijevom Otelu sa Plasidom Domingom.

Što se opera tiče, karakterisale su ga grandiozne i raskošne produkcije u kojima su nastupale Džoan Saterlend i Marija Kalas, o kojoj je 25 godina nakon njene smrti Zefireli snimio filmsku biografiju – Kalas zauvek.

Bio je i politički aktivan, a sedam godina je proveo u parlamentu kao senator ispred stranke Forca Italija.

Njegove opere bile su veoma dobro primljene i među televizijskom publikom, pa se Zefireli smatra i čovekom koji je ponovo popularizovao operu.

Rođen je 12. februara 1923. godine u Firenci, gde je i odrastao. Bio je vanbračno dete modne kreatorke Alejde Garosi Ćiprijani i trgovca vunom Otorina Korsija, kada su oboje bili u odvojenim brakovima.

Ime je dobio po stihu iz Mocartove arije o poveratrcima (zeffiretti). Šest godina nakon rođenja majka mu je preminula, pa je njegova ujna preuzela starateljstvo.

Strast za pozorištem su mu probudili trupe putujućih glumaca koje je gledao tokom raspusta u Toskani. Pohađao je katoličku školu, u kojoj ga je seksualno napastvovao sveštenik.

Kada je izbio Drugi svetski rat, dometnuo se u partizane, dva puta izbegao streljanje, a posle postao i prevodilac za savezničke vojnike.

Posle rata nameravao je da postane arhitekta, ali se ipak otisnuo u glumačke, a potom i rediteljske vode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво