Bata Živojinović kao tekovina naše kulture u knjizi „Veliki filmski znak“

U Jugoslovenskoj kinoteci promovisana je knjiga „Veliki filmski znak“, posvećena legendarnom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću. Knjigu autora Božidara Zečevića, objavio je Niški kulturni centar.

Zašto je Bata Živojinović bio najpopularniji filmski i televizijski glumac, zašto je u jednom trenutku bio oličenje vremena i društva u kome je živeo i zašto je na kraju postao „Veliki filmski znak“ kako se i zove knjiga filmologa i istoričara filma Božidara Zečevića?

Odgovori su u monografskoj studiji jednog glumačkog veka i stvaralaštva neponovljivog umetnika koji je u srpskom i jugoslovenskom filmu igrao glavnu ulogu.

„Niko ne zna pa ni ja koliko je filmova napravio Velimir Bata Živojinović, zbog toga što je teško proceniti šta se može računati kao film. Imao je serije od 200 epizoda, po jedan sat – to je drugi deo ove knjige.... prvi put u istoriji, potuna filmografija Bate Živojinovića kao filmskog i televizijskog glumca“, rekao je Božidar Zečević, autor knjige.

U kompleksnoj i temeljnoj knjizi o glumačkoj večnosti, koja se može porediti sa naučnom studijom sa analizom uloga i odnosa prema životu, filmu i poetici glume, Bata Živojinović je sagledan kao istorijska pojava, tekovina naše kulture.

Inače, ime slavnog glumca, poneće i Bojanska ulica na Crvenom krstu Vračaru, što je usvojila Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica u Beogradu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2019, 04:37) - anonymous [neregistrovani]

Dokle i zašto

Šaban u aleji zaslužnih, Bati ulice, a one zaslužne ignorišu i...