Preminula glumica Dušica Žegarac

Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Cenjena umetnica rođena je u Beogradu 1944. godine. Kao srednjoškolka slučajno je zapažena i angažovana za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu Deveti krug (1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima Stepenice hrabrosti (1961) i Saša (1962), te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.  

Nakon dužeg razdoblja bez angažmana, od 1966. godine i uloge u filmu Tople godine gradi stabilnu karijeru.

Zrelija, tamnokosa i privlačna, velike moći uživljavanja, tumači glavne i veće sporedne uloge (sve češće karakterne) u brojnim filmovima: Buđenje pacova (1967) i Pošalji čoveka u pola dva (1967).

Za glavnu ulogu u filmu Opklada, iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se, uvidevši da je prevarena, vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u Posebnom tretmanu (1980) Gorana Paskaljevića.

Ostvarila je takođe mnoštvo uloga u domaćim TV serijama (Od svakog koga sam volelaMikelanđelo, Boje slepila i druge). 

Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.
broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

Zbogom najlepša!!!

Zbogom najlepša i najdraža....žena anđeoskog lica i prekrasnih očiju,koje će da me prate još ovo malo života što nam osta...šteta,loš,promašen život...zaslužila si puno više,da budeš princeza,kraljica...da budeš večno na tronu lepote....neka anđeli zauvek bdiju nad tobom....zbogom naj.....zbogom...

(petak, 24. maj 2019, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

Bila je velika glumica...

Dusica je pocela glumacku karijeru tacno kada se poceo radjati i nas jugoslovenski film i bila je pravi svjedok tih pocetnickih izdanja.Ostala mi je u sjecanju po filmu "Deveti krug".Iskreno saucesce porodici i neka je laka zemlja nasoj Dusici,ljepotici.

(petak, 24. maj 2019, 14:47) - anonymousPUKOVNIK [neregistrovani]

Velika dama

Bia je to tiha nenametljiva i velika Diva naseg pozorista i filma.Malo je takvih likova i karaktera uopste u zivotu a ne samo u pozoristu.Spada u red onih ljudi koji kada odu iza sebe ostavljaju ogromnu prazninu koju dugo nema ko da popuni.Tebe vec sigurno ceka nebeska pozornica ali gore ce se tvojoj umjetnosti vise diviti andjeli nego sto smo joj se mi divili kao ljudi.Zbogom Dusice mnogo ces nam svima nedostajati.

(petak, 24. maj 2019, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Почивај у миру

Изузетно талентована глумица. На жалост, недовољно искоришћена у нашој кинематографији. Изгледа да није припадала ни једном клану.
Да се случајно родила у Америци била би супер-звезда.

(petak, 24. maj 2019, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Pokoj joj dusi

Bila je tako lijepa.

(petak, 24. maj 2019, 13:01) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

UKRAS NASEG DJETINJSTVA

Polako odlazi dan po dan nasega djetinjstva. Dani u kojima smo odrastali uz glumce koji nas napustaju.

Hvala za vasu umjetnost s kojom je bilo ukraseno nase djetinjstvo.