Madrid ili Valjevo, svejedno mi je

Veliki samostalni koncert Neleta Karajlića na Tašmajdanu u Beogradu zakazan je za 25. maj. Koncert će biti svojevrstan put kroz višedecenijsko stvaralaštvo Karajlića u različitim sferama umetnosti. Gostujući u emisiji „Oko“, Karajlić je otkrio u kakvoj su vezi njegove poslednje svirke s maršalom Titom, kakva je saradnja sa Emirom Kusturicom, priznao je da uvek ima tremu pred nastup i podsetio nas popularne serije „Složna braća“, koju, kako kaže, sa svakom reprizom, narod sve bolje razume.

„Povratnički“ koncert Neleta Karajlića održava se na nekadašnji praznik – Dan mladosti. 

„Poslednja tri koncerta imaju veze sa Maršalom, 29. novembra sam svirao u Skoplju, 1. maja sam svirao u Vrnjačkoj Banji i 25. maja sad, Tašmajdan u Beogradu, znači ja ne mogu da se otrgnem od njegove sjene“, rekao je Karajlić.

Sa „Zabranjenim pušenjem“, sa Emirom Kusturicom i "The No Smoking Orchestra", Nele Karajlić nastupao je širom sveta, od Tokija, preko Madrida, do Buenos Ajresa. Karajlić ipak kaže da se nada da mu vrhunac karijere tek predstoji.

Dodaje, ipak, da je za njega lično najviša umetnička tačka bio album izdat 2000. godine Unza Unza Time. Kada je reč o nastupajućem koncertu, kaže da je uvek tremaroš, i da će tako biti i na nastupu 25. maja.

„Meni je svejedno da li sviram u Madridu ili u Valjevu. Ja isto imam tu tenziju koja me drži napetim sve do momenta dok ne počne koncert. Od te tenzije sam se bio i umorio. Shvatio sam da moram da napravim prekid za koji sam mislio da će biti večan, ali 'ne da mi đavo mira'“, objasnio je Nele.

Kritična masa 

Kada je završio album Ja nisam odavle, sa time ubrzo „poklopio“ Andergraund Emira Kusturice, a potom i komedija Crna mačka, beli mačor, pa se tako, kako kaže, stvorila „kritična masa“ da se krene u avanturu sa 'The No Smoking Orchestra'.

Povratak na scenu ga inspiriše, zato što se vraća starim pesmama.

„Sad imam jedan kao 'The best of' nastup, 25. maja, u kome proživljavam ista ona osećanja koja sam proživljavao kada sam te pesme prvi put pevao, osamdeset pete, četvrte... Pišonja i Žuga, Zenica bluz, Guzonjin sin... To je jedno posebno osećanje koje retko ko ima privilegiju da doživi, pošto niko od mojih kolega nije napravio 20 godina pauze“, rekao je Karajlić gostujući u emisiji „Oko“.

Nele je bio angažovan i u popularnoj TV seriji RTS-a „Složna braća“. Ta serija je premijerno prikazana 1996. godine, tek posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. U tom periodu je, kako Karajlić kaže, skoro niko nije razumeo.

„Tada je serija prihvaćena kao nešto što nije baš imalo ukusa. Ali, kada god je puštana repriza, ljudi su seriju počeli sve više da razumeju i ono o čemu smo mi hteli da govorimo, sad svi razumeju. Mislim da bi sada bilo lakše napraviti i jedan nastavak“, rekao je Nele.

Svaki grad može postati centar sveta 

Osvrnuvši se na svoje bogato iskustvo koje se odnosi na veliki broj putovanja, Nele je rekao da svaki grad može biti centar sveta, uz dovoljno energije i nadahnuća.

„U tom može da uspe i Beograd. Mi po temperamentu ličimo na Latinsku Ameriku, s druge strane, imamo neraskidivu vezu pravoslavnu sa Rusima, iako se razlikujemo u određenim elementima mentaliteta, ali smo Evropljani“, ocenjuje Karajlić.

Ipak, kako kaže umetnik, Srbi imaju faze nadahnuća i faze apatije. Prema njemu, ova druga je trenutno u toku.

„Nama fali elita, a nažalost, ekonomska elita još uvek nema intelektualni kapacitet da bi postala kulturna i intelektualna elita“, zaključio je Karajlić dodajući da je on, ipak, uvek optimista.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво