Kraljevska beba nema titulu princa, ali i to se da rešiti

Uramljeno obaveštenje o rođenju prvog deteta princa Harija i vojvotkinje od Saseksa postavljeno je s unutrašnje strane kapija Bakingemske palate, čime je i formalno objavljeno rođenje novog člana kraljevske porodice, koji za sada nema titulu princa. Britanci pune kladionice, najviše tipuju na imena Artur i Filip.

U obaveštenju se navodi i da je kraljica Elizabeta Druga poželela dobrodošlicu novorođenom detetu princa Harija i vojvotkinje od Saseksa Megan Markl, koje je njeno osmo praunuče, preneo je AP. 

Princ Hari je ranije saopštio da je Megan Markl rodila dečaka i da su majka i beba dobro.

„Bilo je neverovatno“, rekao je princ Hari uz zadovoljan osmeh i dodao da je veoma ponosan na svoju suprugu.

Obraćajući se medijima, Hari je rekao da on i njegova supruga još nisu odlučili koje će ime dati sinu i najavio da će se sve troje prvi put u javnosti pojaviti za nekoliko dana.

Beba princa Harija i vojvotkinje od Saseksa sedma je u redu za britanski tron.

Ipak, za sada nema titulu princa.

Prema pravilu koje je doneo kralj Džordž Peti još 1917. godine, unuci suverena, po direktnoj muškoj liniji, u svim prilikama će uživati sve titule i prava koja im pripadaju.

Sin Harija i Megan je, međutim, praunuk trenutnog suverena, kraljice Elizabete, tako da mu titula princa automatski ne pripada, odnosno dobiće je kada na tron stupi princ Čarls.

Izuzetak je moguć ako to posebnom odlukom reši sama kraljica, što se i desilo u slučaju dece princa Vilijama i Kejt Midlton. Do tada, bebi Harija i Megan sigurno sledi titula lorda.

Masovno klađenje

Posle širenja vesti da su Hari i Megan dobili sina, građani Velike Britanije počeli su masovno da se klade pogađajući koje ime će dodeliti novorođenčetu.

Najpopularniji izbor je Artur sa kvotom 5:1, ali i Filip sa kvotom 6:1, prenosi Indipendent.

U kraljevskoj lozi ime Artur se pojavljivalo nekoliko puta, a u svom imenu ima ga i najmlađe dete princa Vilijama, princ Luis.

Albert je najpopularnije ime kraljevske familije, a u igri se pojavljuje i ime Džejms, koje za sada ima kvotu 8:1. Imena Aleksandar i Alfred imaju kvotu 10:1.

Neka od imena koja najverovatnije neće biti izabrana, a na koje se građani klade, jesu imena Donald, sa kvotom 1000:1 i Epl (200:1).

Prinčevski par saopštio je da još nisu odlučili koje će ime dati prvom sinu, ali da imaju u vidu nekoliko imena.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво