Preminuo humorista Dejan Pataković

Dugogodišnji novinar i humorista Dejan Pataković preminuo je 27. aprila u Beogradu. Ispraćaj za kremaciju je sutra u 16.30 na Novom groblju.

Dejan Pataković je rođen 23. maja 1941. godine u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, a prvu karikaturu objavio je u Ježu sa nepunih 17 godina.

Gotovo ceo radni vek Pataković je proveo u „Politici“, od čega 25 godina kao urednik u Ekspresu, a deceniju i po kao glavni urednik magazina Huper. Satiričnu rubriku Kaktus u Ekspresu je pisao 23 godine.

Pored toga, poznati humorista je aktivno sarađivao i u drugim medijima. Za emisije Vreme sporta i razonode Radio Beograda, Pataković je napisao i himnu. U njegovoj radnoj biografiji je i 300 epizoda emisije Jovanovići, Popodne jednog pauna, i mnogih drugih.

Godine 1967. počeo je saradnju sa Milovanom Ilićem, koji je tada pokrenuo pravu radio revoluciju svojom emisijom Minimaks. Dve godine je pisao  tekstove za Batu Živojinovića, u Jutarnjem programu Televizije Beograd. Na Radio Beogradu 202 dve godine je vodio zabavno-muzičku emisiju Krug Dvestadvojkom.

Pataković je pisao scenarija i za Televizije Sarajevo i Zagreb, a u Televiziji Beograd je sa Jovanom Ristićem sarađivao na šou-programu Sedam plus sedam, koji je osvojio „Srebrnu ružu“ na festivalu u Portorožu i učestvovao na festivalu „Zlatna ruža Montrea“.

Objavio je i tri diska sa dečjim pesmama za koje je muziku komponovao Boris Bizetić.

Dejan Pataković je u „Politici" bio proglašen i za aforističara godine i dodeljena mu je nagrada „Jovan Hadži Kostić“. Dobio je priznanje „Slobodan Kostić“ za humor i satiru, kao i nagradu Kulturno prosvetne zajednice, „Zlatni beočug“, za trajni doprinos kulturi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво