Petar Božović: Sa Njegošem razgovarati – jako je zanimljivo

Glumac Petar Božović u pesnicima, kako kaže, kao i svi glumci, vidi starije sestre i braću i tvrdi da je poezija nešto na šta se čovek uvek može osloniti. Božovićev poetski koncert „Luča mikrokozma“ na programu je u četvrtak, 18. aprila u Velikoj sali Doma omladine.

Njegoševa „Luča mikrokozma“ je najveće poetsko-religiozno delo u srpskoj literaturi filozofske misli. Dramatizovao ju je i režirao Petar Božović, koji ujedno tumači misli velikog pesnika.

„Za mene je poezija nešto kao mesto, gde možete uvek da se naslonite kada ste sami, nesrećni, kada vam je lepo, beskrajno“, rekao je Petar Božović, gostujući u Beogradskoj Hronici.

„U svim situacijama, koje su nerešive u vašoj duši i mozgu, rešive su u poetama, jer oni su najbliži bogu, a mi glumci smatramo sve pesnike kao nekom vrstom starije sestre ili brata, tako da, sa Njegošem razgovarati, je jako zanimljivo“, rekao je glumac.

Dodao je da, ako gledamo protok vremena, Njegoš postaje sve više „neprijatelj stvarnosti“.

„Niko ne voli da upoređuje ova stanja sa ocenom velikog pesnika, i to krasi naše doba, što bi se reklo, da postoji kultura, možda bi se čovek i prisetio nečega, ali da nekultura vlada, tu smo se svi složili“, zaključio je Božović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво