Kako je Bjonse povećala posetu Luvru

Slavne ličnosti povećavaju posetu muzejima, pokazuju rezultati istraživanja časopisa „Art njuspejper“.

Pariskom Luvru pomogli su Bjonse i Džej Zi, vašingtonskoj Nacionalnoj galeriji Muzeja „Smitsonijan“ Barak i Mišel Obama, dok su u Londonu posetioci stajali u redu da bi videli erotske muze Pabla Pikasa ili izložbu koju je priredio Grejson Peri.

Prošle godine, popularnost i slava poznatih ličnosti, bilo iz sveta muzike, mode, zabave ili istorije, bio je najbolji način da se privuku posetioci u muzeje i galerije.

Rezultati godišnjeg međunarodnog istraživanja koje sprovodi časopis Art njuspejper pod nazivom „Najpopularnije u umetnosti“, koji će biti objavljeni do kraja meseca, potvrđuju da je publika najviše zainteresovana za imena koja dobro prepoznaje.

Ovi rezultati, takođe, otkrivaju da je londonska Nacionalna galerija moderne umetnosti „Tejt modern“ po prvi put u poslednjih devet godina uspela da nadmaši po broju posetilaca Britanski nacionalni muzej.Ovaj uspeh su ostvarili najviše zahvaljujući privlačnosti njihove hvaljene izložbe, „Pikaso 1932 – ljubav, slava, tragedija“.

Isti efekat se dogodio i u Luvru gde je odluka da se dozvoli snimanje muzičkog spota Bjonse i Džej Zija unutar Muzeja, povećala broj posetilaca za četvrtinu.

U Nacionalnoj galeriji portreta „Smitsonijan“ muzeja u Vašingtonu upečatljivi portreti bračnog para Obama, doprineli su da ovu ustanovu kulture poseti milion posetilaca više no ranije.

Istraživanje časopisa Art njuspejper upoređuje podatke o posećenosti svetskih muzeja i galerija u poslednje 22 godine, pa su tako došli do zaključka da je Muzej primenjene umetnosti „Viktorija i Albert“ ostvario rekordnu posetu upravo zahvaljujući orijentaciji na poznata lica i imena. Tako su im izložbe posvećene meksičkoj umetnici Fridi Kalo i Vini Puu, ali i obeležavanje godišnjice rada španskog modnog dizajnera Balensijaga, donele dodatnih 200 hiljada posetilaca.

Slično tome, primenjeni umetnik Grejson Peri kao gost-kustos na letnjoj izložbi u Kraljevskoj akademiji pomogao je da i oni zabeleže najuspešniju godinu do sada.

Dve najpopularnije izložbe u 2018. godini organizovao je Metropoliten muzej u Njujorku, koji je posetilo skoro milion i 700 hiljada ljudi. Najveću pažnju su privukle izložbe „Božanska tela – moda i katolička imaginacija“ i „Mikelanđelo - božanski crtač i dizajner“.

Popularnost mode i dalje raste o čemu svedoče i podaci da je izložba posvećena britanskoj modnoj dizajnerki, kreatorki mini-suknje, Meri Kvant, već privukla veliku pažnju u Muzeju „Viktorija i Albert“ kojoj je prethodila veoma posećena izložba posvećena Kristijanu Dioru.

Ovaj fokus na ličnosti, a ne na istorijske pokrete ili javne događaje, takođe je omogućio postizanje zavidnih rezultata u broju posetilaca u većini britanskih galerija i muzeja.

Oslanjajući se na ovaj recept, krajem aprila, londonski Muzej dizajna će obeležiti dvadesetu godišnjicu od smrti reditelja Stenlija Kjubrika. Izložba će tematski biti podeljena prema njegovim filmovima, uključujući Beri Lindona, Odiseju u svemiru 2001, Ful metal džekit, Paklenu pomorandžu, Staze slave, Spartak, Lolita, Širom zatvorenih očiju i Doktor Strejndžlav. Posetioci će na ulazu najpre stati na repliku tepiha iz filma Isijavanje, pre no što krenu kroz koridor „perspektive u jednoj tački“, čime se odaje omaž Kjubrikovoj tehnici snimanja.

Objavljivanje istraživanja Art njuspejpera će se poklopiti sa objavljivanjem godišnjih izveštaja Udruženja posetilaca, što će dodatno omogućiti da se stekne uvid šta je to što muzejima i galerijama može pomoći da privuku veći broj posetilaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво