„Krik“ prirode ili čoveka

„Krik“ norveškog slikara Edvarda Munka jedna je od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti koja je postala i deo popularne kulture. Munk je sliku nazvao „Krik prirode“, a postala je simbol anksioznosti modernog čoveka i duševnog bola.

Ovo delo spada u najprepoznatljivija svetska dela u umetnosti i smatra se Mona Lizom novog doba. Mnogi su mislili da je na ovoj slici prikazan čovek koji vrišti. No, istoričari umetnost sada opovrgavaju taj ustaljeni stav, prenosi Si-En-En.

„Na slici Krik, Munk se priseća spektakularnog zalaska sunca u Oslu koji je nebo i oblake obojio dramatičnom crvenom bojom. Crveno, krvavo nebo kod njega je izazvalo osećaj anksioznosti koji je on nastojao da prikaže. Ovo delo je odraz njegovog raspoloženja“, objašnjava Džulija Bartrum, kustoskinja izložbe posvećene Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu.

Postoji četiri verzije ove slike koje se nalaze u raznim muzejima i privatnim zbirkama. Britanski muzej u Londonu će izložiti crno-belu litografiju na kojoj je Munk na nemačkom jeziku napisao da je kroz prirodu osetio veliki krik.

„Šetao sam s prijateljima, sunce je zalazilo, nebo se pretvaralo u krvavo crvenu boju. Odjednom sam se osetio iscrpljenim, zaustavio sam se i oslonio na ogradu. Video sam krv i plamene jezičke iznad plavo-crnog fjorda i grada. Moji su prijatelji produžili, a ja sam ostao, drhteći od nemira, i osećao sam beskrajan krik kako prolazi prirodom“, zabeležio je Munk.

Džulija Bartrum ističe da je zbog jakog emocionalnog utiska koji slika ostavlja, posmatraču lako da pogrešno protumači umetničko delo.

„Možete to povezati sa trenutnim raspoloženjem. Svako je imao takve trenutke očaja“, objašnjava kustoskinja.

Godinama je ova slika korišćena i u političkim kampanjama, iako je Munk kroz nju izražavao lične emocije i nije nameravao da je koristi kao javnu poruku. Bartum naglašava da je Munk tokom života vrlo insistirao na privatnosti i često je strahovao da je izgubio kontrolu nad svojim radom.

Rad na izložbi posvećena Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu trajao je pet godina. Izložba će biti otvorena od 11. aprila do 21. jula. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво