Darko Bajić: Trema je kao pihtija

Gostujući u Beogradskoj hronici, reditelj Darko Bajić rekao je se borba protiv treme uči, da tu veštinu prenosi i svojim studentima kao i to, da glumce sa kojima sarađuje pažljivo bira, što je važilo i za postavu njegove nove predstave „Feliks“.

Reditelj Bajić kaže da je na premijerama svojih predstava i filmova obavezno prisutan i da se borba protiv treme zapravo – uči. Tome podučava i svoje studente govoreći im da svaki reditelj oseća tremu kada počne da radi na filmu ali da posle taj strah lagano nestaje.

„Taj strah je logičan zato što vi stvarate neki novi svet. Dok ga ne vidite, ne opipate, ne osetite glumce, dok ne osetite celu tu atmosferu, vi imate strah“, rekao je Bajić i prisetio se da je strah pred premijeru doživeo prvi put kada je radio predstavu Mala, devedesetih godina.

„Onda sam u stvari shvatio šta je trema. To je pihtija. Kada sam ušao u garderobu ja sam osetio da ne mogu da prođem kroz vazduh uopšte od treme koju oni imaju – iskusni glumci“, dodao je Bajić i naglasio da se taj posao posle uhodavanja radi rutinski.

Njegova nova predstava iz pera Vladimira Kecmanovića – Feliks, zasnovana na istinitom događaju i premijerno se prikazuje 22. marta u Zvezdara teatru. Posebno su zanimljive uloge oca i sina koji su prevaranti i koji pokušavaju da dođu do svog cilja varajući jedni druge. 

„Ova predstava je negde između komedije, trilera i opere“, definisao je Bajić svoje novo ostvarenje.

U predstavi uloge tumače Milutin Karadžić, Marko Gvero, Adriana Oliverić, Filip Hajduković, Nikola Cvetković i mlada operska pevačica Milena Damjanović.

Kada je reč o saradnji sa glumcima, Bajić govori da dosta toga zavisi od izbora glumca.

„Vodim računa i uvek precizno i tačno biram glumce, pre svega da bi predstava bila bolja ali i da ih na neki način provociram, da urade ulogu koju do sada nisu radili i se pozabave likom i specifičnošću tog lika“, objasnio je reditelj. 

Bajić je poručio da je Feliks komad posle koga će publika otići zadovoljna i sa osmehom, ali i da će sigurno razmišljati o tome kako ceo svet vara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара