Boravak Tifani Tramp u Beogradu

Ko sve od stranih državljana ima pravo na zvanično obezbeđenje i zašto je ćerka Donalda Trampa, Tifani, odustala od druge posete Muzeju Nikole Tesle.

Boravak Tifani Tramp u Beogradu i turistička šetnja ulicama grada, bez obzira na to koliko je diskretna i neobavezna, privukla je veliku pažnju i nametnula pitanje koliko je pratilaca zaduženo za njenu bezbednost i kako se procenjuju eventualni rizici, s obzirom na to da je reč o ćerki američkog predsednika.

Prof. dr Mladen Milošević sa Fakultet bezbednosti objašnjava da njenu neposrednu fizičku zaštitu sprovode američke tajne službe, dok se u spoljašnjem obezbeđenju nalaze i naše snage, poput jedinica za obezbeđenje ličnosti i drugih policijskih snaga koje su određene za ovu namenu.

„Ovde je, naravno, neophodna vrhunska koordinacija između našeg MUP-a i službi bezbednosti sa odgovarajućim američkim organima. Jedna od ključnih stvari je da se obezbedi zaštita informacija o njenom kretanju, lokacijama i objektima koje će posećivati, kao da i samo ponašanje obezbeđenja bude krajnje diskretno i nenametljivo da se ne bi privlačila nepotrebna pažnja“, naglašava profesor Milošević.

Tifani Tramp je posetila Muzej Nikole Tesle, u kome se čuva oko 200.000 autentičnih ličnih predmeta čuvenog naučnika. Ivona Jevtić, direktor Muzeja Nikole Tesle, ističe da Tifani Tramp ostavlja utisak veoma prijatne, pristojne i kulturne mlade dame.

„Došla je nenajavljeno u svojstvu običnog posetioca, običnog turiste i ničim nije izazivala pažnju. Ona je bila fascinirana i sve vreme je budno pratila predavanje našeg demonstratora, ali imala je jednu specifičnu želju, na kraju. Zapravo, ova tura kroz stalnu postavku Muzeja Nikole Tesle počinje 15-minutnim filmom koji ona nije pogledala zato što je došla negde na sredinu ture i ona je ljubazno zamolila naše osoblje da pogleda taj film“, kaže direktorka Muzeja.

Samo jedan obilazak Muzeja Tifani Tramp nije bio dovoljan da se upozna sa Teslinim otkrićima, pa je u utorak, 12. marta, zakazala još jedan dolazak. Ali, zbog neočekivane gužve koja se stvorila u Krunskoj ulici ispred muzejskog prostora, obezbeđenje je donelo odluku da se poseta otkaže.

„U tom slučaju doneta je bezbednosna procena pripadnika obezbeđenja. U okviru bezbednosne procene se identifikuju, to jest, prepoznaju najvažniji bezbednosni rizici, poput rizika od političkog kriminaliteta, recimo terorističkog napada. Takođe, za posete pojedinim objektima i pojedinim lokacijama obrađuju se terenske procene rizika, kada se na samom licu mesta može promeniti odluka o kretanju u određenom pravcu ili se, recimo, otkazati poseta određenom objektu“, objašnjava profesor Milošević sa Fakulteta za bezbednost.

Tifani Tramp je obišla Skadarliju i probala srpske specijalite, a zatim i Tržni centar u Rajićevoj ulici. Jugoslovenska kinoteka je takođe jedno od mesta koje je posetila Tifani Tramp i slikala se pored skulpture Karla Maldena, američkog glumca srpskog porekla. Naravno, u pratnji obezbeđenja.

Zanimljivo je da glavnu ulogu u njenoj zaštiti ima žena, pripadnica američke tajne službe. Ona je naoružana i prati je svuda u stopu. Nije tajna da se među čelnicima američke tajne službe nalazi i Amerikanac srpskog porekla, Brajan Kirkez.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи