Afera „elitni koledži“ trese SAD i Holivud

Najveća do sada afera u vezi sa prijemom studenata na koledž postala je predmet krivičnog gonjenja u SAD, a na vrhu liste od 50 ljudi koji su podmićivali trenere na koledžu i ljude iz centara za testiranje kako bi pomogli njihovoj deci da se upišu u najelitnije škole u SAD nalaze se holivudske glumice Felisiti Hafman i Lori Lahlin.

Prema nekim ocenama, ovaj skandal je tek vrh velikog brega, navodi Si-En-En. U središtu „šeme“ bio je konsultant za prijem, Vilijem Rik Singer, osnivač firme "Edge College & Career Network" u Njuport Biču u Kaliforniji, preneo je AP.

Singer se izjasnio krivim i njegov advokat Donald Heler izjavio je da njegov klijent namerava u potpunosti da sarađuje sa tužiocima, da se kaje i da želi da nastavi sa svojim životom.

Tužioci su rekli da su roditelji Singeru plaćali mnogo novca od 2011. godine do prošlog meseca da bi podmitili trenere i administratore da lažno navedu da su njihova deca „zvezde“ sportisti kako bi povećali njihove šanse da budu primljeni na fakultet.

Pojedini roditelji su potrošili stotine hiljada dolara, a neki i milione kako bi njihova deca bila garantovano primljena, naveli su zvaničnici.

Neki roditelji su platili između 15.000 i 75.000 dolara po testu kako bi pomogli svojoj deci da ostvare bolji rezultat, saopštili su tužioci.

„Ovi roditelji su katalog bogatstva i privilegija“, rekao je američki advokat Endrju Leling i dodao da je zbog svakog studenta primljenog zahvaljujući prevari odbijen po jedan koji je bio istinski talentovan.

Najmanje devet sportskih trenera i 33 roditelja su među optuženima.

Desetine, uključujući i Hafmanovu, zvezdu Očajnih domaćica, uhapšeni su do utorka u podne.

Hafmanova je dala kauciju od 250.000 dolara nakon što se pojavila pred saveznim sudom u Los Anđelesu.

Njen suprug, glumac Vilijem Mejsi, nije optužen, iako je agent Federalnog istražnog biroa izjavio da je bio u sobi kada je Hafman prvi put čula „priču“ od insajdera.

Zvezda Pune kuće Lori Lahlin trebalo bi da bude puštena iz pritvora kasnije danas, nakon što se pojavi na sudu. Kako navodi Si-En-En, njoj je određena kaucija od milion dolara.

Njen suprug modni dizajner Masimo Đanuli pušten je nakon što je platio kauciju od milion dolara.

Treneri koji su osumnjičeni u ovom slučaju radili su na Jejlu, Stenfordu, Džordžtaunu, Vejk Forestu, univerzitetima Teksas, Južna Kalifornija i Kalifornija u Los Anđelesu, a trener jedrenja na Stenfordu Džon Vandemor priznao je krivicu u utorak u Bostonu.

Bivši fudbalski trener sa Jejla priznao je krivicu pre nego što su objavljena dokumenta i pomogao je da se izgradi slučaj protiv drugih trenera.

Bivši teniski trener sa Džordžtauna Gordon Ernst, koji je bio instruktor bivše prve dame Mišel Obame i njenih ćerki, takođe, je među optuženima, kao i dugogodišnji trener ženskog fudbala sa Jejla Rudi Meredit, preneo je Dejli mejl.

Prema optužnici, između 2012. i 2018. godine, kada je Ernst bio glavni trener muškog i ženskog tenisa na Univerzitetu Džordžtaun, dobio je mito od preko 2,7 miliona dolara, a zauzvrat je uključio u teniski tim desetak kandidata uključujući i one koji nisu dobro igrali tenis kako bi im pomogao da se upišu na fakultet.

Nijedan student nije optužen, a vlasti tvrde da u mnogim slucajevima oni nisu ni znali šta se dešavalo.

Nekoliko optuženih, uključujući Hafmanovu, terete se za udruživanje radi prevare, za šta je zaprećena kazna i do 20 godina zatvora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво