Polunjin: „Nisam frontmen, ali sam primoran da to budem“

Od sutra, tri večeri, u Narodnom pozorištu, predstavu „Posvećenje“, o životu baletskog igrača i koreografa Vaclava Nižinskog, igra Sergej Polunjin. Zvezda svetskih baletskih scena, najmlađi prvak baleta Britanske kraljevske kuće, rođen u Ukrajini, a odnedavno srpski državljanin, govori za RTS.

I dalje isti dečak iz Hersona u Ukrajini, kako sebe vidi Polunjin, oseća vezu sa Nižinskim kroz vreme i prostor.

„Sličnost mog i života Nižinskog je velika. Mi, baletski igrači izgramo na sceni, upoznajemo različite ljude, bogate i one manje bogate. A Nižinski se bolje osećao sa običnim ljudima. Što se tiče igre – često izvodim njegove pokrete, pa cak i cele koreografije“, ističe Polunjin.

Priznaje da je razmišljao o tome da bi u budućnosti neko mogao da igra njega, kao što to on sada čini u liku Nižinskog.

„Razmišljao sam o tome jer sada igram Nižinskog. A onda sam pomislio – ko bi to ikada radio. Ako mogu da inspirišem ljude, a to je ono zašto igram, i da ih iniciram da osećaju, onda sam uspeo“, objašnjava Ukrajinac.

Polunjin, poznat po visokim i zadržanim skokovima u vazduhu i po tome da stvara nove pokrete.

„Deo sam sadašnjice. Sada živim. Ne želim da budem deo vremena kraljeva i kraljica. Osećam ono što interesuje današnju publiku. To može biti i di-džej muzika, rok, rep - i to unosim u balet“, kaže Polunjin.

Igrao je i u filmovima Ubistvo u Orijent ekspresu i Crveni vrabac. Uz brojne tetovaže, ponekad i neprimerene izjave, javnost ga vidi kao buntovnika, a kolege kao stidljivog.

„Na volim da budem frontmen, volim da budem posmatrač, a sve što radim mora biti pod reflektorima, jer moj glas mora da se čuje. Treba da promenim stvari. To radim zbog drugih, ali me to iznutra ubija“, ističe Polunjin.

Na pitanje zašto je odabrao Srbiju, baletan kaže da ga je život doveo u ovu zemlju.

„Srbi širom sveta su mi pomogli. Mislim da je osnova srpske prirode iskrenost. Srbi uvek, pre nego što nešto urade, promisle da li je to ispravno ili ne, makar i patili zbog toga“, dodao je Polunjin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи