Legat Ivana Bekjareva

Ivan Bekjarev, jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, poklonio je svoj legat Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

Gostujući u Jutarnjem programu, Ivan Bekjarev ističe da je poduhvat Viktora Lazića i uopšte, porodice Lazić koja je osnivač i pokretač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, nešto što naša kultura mora da ceni.

Poziv da svoj legat pokloni njihovom Muzeju, Bekjarev doživljava kao veliku čast i možda, najveće priznanje koje je ikada dobio. Iz obilja materijala koji poseduje u legat su prenete diplome, povelje, zahvalnice, knjige sa posvetama, neki od kostima iz predstava i prepiska koju je vodio sa svojim studentima.

„U okviru svog pedagoškog rada kao profesor na Akademiji, jedna od vrlo važnih metoda je bila i ta da preko pisama kontaktiram sa studentima. Ja sam im zadavao samo jedan zadatak, a to je da napišu šta su do tog trenutka naučili o glumi“, objašnjava Bekjarev.

Studenti su pisali svakih godinu dana ili češće, po vlastitom izboru. Ta pisma su, kako kaže, bila od velike koristi jer su mu omogućila da mnogo bolje upozna svoje studente.

„Čuvao sam ta pisma i mislio sam da ih nikada neću upotrebiti. Naravno, ona sada neće biti obelodanjena jer sam rekao da moramo biti fer prema autorima tih pisama, mnogi od njih su danas vrlo poznati glumci“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Legat koji je Bekjarev poklonio Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju trenutno nije izložen jer se još uvek obrađuje. Posle toga, deo će biti izložen a ostatak pohranjen u magacine iz koji će zainteresovani istraživači moći da ga pozajmljuju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво